Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βαθαίνει η ύφεση στην Ελλάδα

Σε βαθιά ύφεση παρέμεινε η ελληνική οικονομία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, το ΑΕΠ είχε μειωθεί 4%. Το μέγεθος της ύφεσης αποδίδεται κυρίως στη μείωση της κατανάλωσης και στην κάμψη των επενδύσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας κλάδος της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μείνει πλέον στο απυρόβλητο, πλην των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Μολονότι η πτώση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (-6,9%) ήταν μικρότερη από εκείνη του πρώτου (-8,1%), τα χαμόγελα στο οικονομικό επιτελείο δεν έχουν επιστρέψει, καθώς γνωρίζουν ότι οι επόμενοι μήνες μάλλον θα είναι δυσκολότεροι σε σχέση με τους προηγούμενους. Ως εκ τούτου καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η επίτευξη του στόχου να συρρικνωθεί φέτος το ΑΕΠ κατά 3,8%.

Τα στοιχεία από την ανεργία δείχνουν ότι οι καλοκαιρινοί μήνες δεν λειτούργησαν ευεργετικά για την αγορά εργασίας. Επίσης, από το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα νέα μέτρα λιτότητας και αναμένεται να μειωθούν ακόμα περισσότερο οι κρατικές δαπάνες για επενδύσεις και κατανάλωση.

Σε τροχιά πτώσης βρίσκεται και ο ιδιωτικός τομέας. Ενδεικτικό είναι ότι η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση 13,1% τον Ιούνιο και η οικοδομική δραστηριότητα μειώθηκε κατά 32,3% τον Απρίλιο.

πηγή: Newsbeast.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει