Βαρουφάκης: Ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια

Απορρίπτει την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του The Press Project οτι “είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια”.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο πρώην ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι “τα πράγματα είναι απλά: Όταν είσαι πτωχευμένος, είναι ανοησία να πιστεύεις ότι το πρόβλημά σου θα επιλυθεί μέσα από δάνεια. Το ποιος σε δανείζει δεν έχει καμία σημασία. Η όλη φιλολογία που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στερείται νοήματος, εφόσον το ίδιο το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει το ελληνικό χρέος σαν εξαιρετικά μη βιώσιμο. Οπότε, θα πανηγυρίζουμε που δανειζόμαστε από ιδιώτες και μάλιστα με υψηλό επιτόκιο;”

Για τον κ. Βαρουφάκη, μόνο ο δανεισμός με αρνητικό επιτόκιο έχει νόημα για την Ελλάδα. Δηλαδή, όπως είπε χαρακτηριστικά, “ας πούμε με επιτόκιο -15%, πάντως με αρνητικό πρόσημο, που σημαίνει ότι τα χρήματα που δίνονται, κουρεύονται την ίδια στιγμή που καταβάλλονται”.

Σε σχέση με τον σάλο που έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες ημέρες με τις αποκαλύψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και την αποτυχημένη διαπραγμάτευση που κατέληξε στο 3ο Μνημόνιο, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπήρξε φειδωλός στα σχόλιά του. Επαναλαμβάνοντας κατ’ ουσίαν προηγούμενες θέσεις του, είπε απλώς ότι “η έξαρση γύρω από τι λέει ο Βαρουφάκης παρατηρείται κοντά στην επέτειο του δημοψηφίσματος ώστε να δαιμονοποιηθεί αυτό το 62% του ελληνικού λαού που είπε ‘όχι’ στις απαιτήσεις των δανειστών”. Και επιπλέον ότι το απώτερο ζητούμενο είναι “άρνηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους”.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ορθώς ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργούσε μια αισιοδοξία ότι στην μάχη με τους δανειστές η Ελλάδα θα νικήσει, διότι “έπρεπε να δώσει το μήνυμα ότι είμαστε όλοι ενωμένοι και δεν φοβόμαστε καμία απειλή. Εάν δεν διανοηθείς τη ρήξη, δεν πας για πόλεμο”. Και σε αυτό το σημείο ο Γιάνης Βαρουφάκης διατύπωσε μια φράση-αιχμή για τον πρωθυπουργό και τον στενό κύκλο των συνεργατών του: “Το λάθος ήταν ότι αυτοί που έλεγαν ότι δεν φοβόμαστε τη ρήξη, δεν το εννοούσαν”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει