Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βενιζέλος, αποχωρεί ηρωϊκά… και γίνεται πρωθυπουργός;

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα διαλύεται. Βρίσκεται σε πορεία χωρίς επιστροφή. Αν και –δυστυχώς- στην καταστροφική του αυτή πορεία συμπαρασύρει ολόκληρη την χώρα, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όσο και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κατ’ εξοχήν υπεύθυνου κόμματος για την σημερινή κατάσταση της χώρας, προτιμούν να αναλώνονται σε εσωτερικές μάχες εξουσίας (αφού η αντιπολίτευση είναι απούσα, για τους δικούς της λόγους).

Έκπληξη έχει προκαλέσει -σε ουκ ολίγους- το γεγονός της αποδοχής της αντιπροεδρίας εκ μέρους του Βαγγέλη Βενιζέλου και της συμμετοχής του σε μία κυβέρνηση η οποία όχι μόνο πνέει τα λοίσθια, αλλά έχει μπει σε διαδικασία της απόλυτης αυτοκαταστροφής της. Ο κύριος Βενιζέλος, συνταγματολόγος και αρκετά ευφυής άνθρωπος αλλά και πολιτικός, ξάφνιασε πολλούς, αλλά όχι όλους. Άλλωστε, ποτέ δεν έκρυψε ο ίδιος τις προθέσεις του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ. Και η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν απομακρύνθηκε από αυτό τον στόχο του. Απλά, ως καλός στρατηγός, προτίμησε να αφήσει ή να χάσει κάποιες μάχες, όταν είχε διαπιστώσει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ήταν μόνο αυτό που φαινόταν, ούτε ήταν τόσο μόνος όσο ήθελε να δείχνει.

Οι σχέσεις μεταξύ Παπανδρέου και Βενιζέλου δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καλές. Ποτέ δεν υπήρξαν τέτοιες. Πέρα από τα επικοινωνιακά χαμόγελα και χειροκροτήματα, οι δύο άνδρες γνώριζαν πάρα πολύ καλά πως η σύγκρουση μεταξύ τους είναι αναπόφευκτη. Απλά, μέχρι σήμερα και οι δύο έχουν φροντίσει έτσι ώστε οι ό,ποιες συγκρούσεις συνέβησαν μεταξύ τους, να μην γίνουν άμεσα αντιληπτές ή τουλάχιστον να μην είναι κατά μέτωπον… Ο Βαγγέλης Βενιζέλος, γνωρίζοντας πολύ καλά ποιος και τι κρυβόταν πίσω από το «παραβάν» δέχτηκε να μπει στην «φωτιά» ευελπιστώντας πως θα έχει την ευκαιρία να πάρει το «δαχτυλίδι» (φυσικά όχι από τον Γιώργο).

Και η ευκαιρία του δόθηκε μέσα από τη νέα θέση, η οποία μπορεί να τον εκθέτει στο εσωτερικό, αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να γνωριστεί με τους μεγάλους σε Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Τότε ήταν άλλωστε που πήρε την μεγάλη του απόφαση, την απόφαση να «ρίξει» τον Γιώργο Παπανδρέου, να απομακρυνθεί από την κυβέρνηση και να σώσει το κόμμα από την διάλυση… και αυτό του το σχέδιο σήμερα έχει ήδη δρομολογηθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί είτε στα τέλη του Σεπτέμβρη είτε στις αρχές του Οκτώβρη… αφού τότε υπό την ασφυκτική κοινωνική, πολιτική και –κυρίως-κομματική πίεση, ο Βαγγέλης Βενιζέλος θα αποχωρήσει από την εξαθλιωμένη κυβέρνηση Παπανδρέου, οδηγώντας την χώρα σε εκλογές…

Αν και πολλοί άνθρωποι του Γιώργου Παπανδρέου θα τρέξουν τότε να χαρακτηρίσουν τον κύριο Βενιζέλο ως «αποστάτη» (για να εγείρουν αντιδεξιά αντανακλαστικά και να επιχειρήσουν την ύστατη συσπείρωση), περισσότεροι θα είναι εκείνοι που θα θριαμβολογήσουν για τον πολιτικό Βενιζέλο και την «εθνοσωτήριο» πολιτική του σκέψη και κίνηση. Φυσικά, ο Γιώργος Παπανδρέου θα αποτελέσει άμεσα πολιτικό παρελθόν και θα αναγκασθεί να συρθεί σε εκλογές τις οποίες θα χάσει με ποσοστό που πιθανότατα θα είναι μονοψήφιο… Σε αυτό θα συντελέσει τόσο η μνημονιακή και αντεθνική του πολιτική, όσο και οι αθρόες μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ σε άλλα κόμματα.

Το σχέδιο του Βαγγέλη Βενιζέλου περιέχει την ηρωική απομάκρυνσή του, αλλά περιέχει και την παράδοση της κυβέρνησης στα χέρια του Σαμαρά. Αυτό ακριβώς το σημείο είναι ίσως το σημαντικότερο για τον ίδιο τον Βενιζέλο, ο οποίος θα απαιτήσει και θα πάρει πανηγυρικά την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα κατηγορεί πλέον τον Αντώνη Σαμαρά ως μη ακόλουθο των προεκλογικών του δηλώσεων… Μέσα σε αυτό του το σχέδιο (που προφανώς δεν είναι μόνο δικό του…) ο Βαγγέλης Βενιζέλος σκοπεύει να αφήσει αναμμένα κάρβουνα (και όχι καυτή πατάτα) στον Σαμαρά, ευελπιστώντας πως ο «βαρύς χειμώνας» θα εξαντλήσει τη Νέα Δημοκρατία και θα επαναφέρει το νέο ΠΑΣΟΚ –με αρχηγό τον ίδιο- σε πορεία εξουσίας.

Ο «αποχωρήσας» Βενιζέλος θα χαρακτηριστεί ήρωας (του ΠΑΣΟΚ και όχι της χώρας απαραίτητα) και ίσως κάποιοι τρέξουν να τον συγκρίνουν με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.Εμείς, απλά θα θυμίσουμε πως ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημαδεύτηκε και από μία τεράστια εθνική καταστροφή. Καταστροφή που σήμερα φαίνεται να έρχεται και πάλι. Εάν, τόσο ο Αντώνης Σαμαράς, όσο και ο Βαγγέλης Βενιζέλος, δεν πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, θα αποδειχθούν μικρότεροι των περιστάσεων και φυσικά των εθνικών επιταγών… Πάντως, το σχέδιο του Βαγγέλη Βενιζέλου, στην χειρότερη εκδοχή του, θα καταστρέψει (πέρα από τον ίδιο) τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ θα αφήσει την Ελλάδα να επικρέμεται μεταξύ χάους και καταστροφής…< /p>

Όπερ έδη δείξαι, λοιπόν, με τις οικονομικές, κοινωνικές και –κυρίως- πολιτικές εξελίξεις να έρχονται με την αρχή του Φθινοπώρου και να κορυφώνονται στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Τόσο το πριν, όσο και το μετά μένει να καταγραφεί από τους ιστορικούς, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και άλλες καλύτερες λύσεις (από τις προσφερόμενες) για τους Έλληνες πολίτες… Πάντως, το βέβαιο είναι πως η κρίση της χώρας γίνεται μοναδική ευκαιρία για τον Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει τα ηνία του ΠΑΣΟΚ και να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πρωθυπουργός…

ΠΗΓΗ: ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει