Βοήθεια 150 εκατ. δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα στην ΥεμένηΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 08:17

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε χθες Τετάρτη πως αποφάσισε να χορηγήσει βοήθεια ύψους 150 εκατ. δολαρίων στην εμπόλεμη Υεμένη ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση του πληθυσμού σε βασικές υπηρεσίες υγείας, σε τροφή, νερό και υποδομές υγιεινής.

Η ένοπλη σύρραξη στην Υεμένη, που ξέσπασε το 2014, όταν οι σιίτες αντάρτες Χούθι εξαπέλυσαν έφοδο από τα οχυρά τους στον βορρά και πήραν την πρωτεύουσα Σανάα, έχει προκαλέσει αυτή που ο ΟΗΕ αποκαλεί «τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο».

Κατά τους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο αριθμός των θανάτων είχε φθάσει τις 233.000 στα τέλη της περασμένης χρονιάς, με «περίπου τους μισούς να προκαλούνται από την έλλειψη τροφής ή πρόσβασης σε ιατρικές φροντίδες, καθώς και από την έλλειψη βασικών υποδομών για να προσφέρονται υπηρεσίες».

Περίπου το 80% των πολιτών της Υεμένης εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσει. «Επί συνολικού πληθυσμού 29 εκατομμυρίων, περίπου 20 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται σε κατάσταση διατροφικής ανασφάλειας και διατρέχουν κίνδυνο υποσιτισμού, ενώ τα δύο τρίτα δεν έχουν τα μέσα για να προμηθευτούν επαρκείς ποσότητες τροφής και νερού ή να αποκτήσουν πρόσβαση σε υγειονομικές φροντίδες. Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους» συνόψισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν για να προσφερθούν ιατρικές φροντίδες και τρόφιμα σε 3,65 εκατ. πολίτες, νερό και υπηρεσίες υγιεινής σε 850.000 άτομα, καθώς για να εκπαιδευτούν περίπου 3.000 μέλη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Ιουλίου 2021, 08:25Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει