Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βολές κατά υπουργών και μηνύματα αγωνίας

Τη στήριξή τους μάλλον, παρά την αντίδρασή τους, όπως ίσως αναμενόταν μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα, εξέφρασαν χθες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζοντάς τα περίπου ως ‘αναγκαίο κακό’ κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος. Αντίθετα, πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να επιτεθούν σε υπουργούς για επιμέρους θέματα.

Τους λογαριασμούς του με συναδέλφους του υπουργούς, θέλησε να κλείσει πρώτος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας εμμέσως από το βήμα της Γερουσίας στους Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Ραγκούση, που μίλησαν στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο της Κυριακής για ‘μπλόφα’ με την τρόικα και ‘χαρτιά’ που δεν πρέπει να δείχνει κανείς. “Δεν μπλοφάρει κανείς, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη χώρα. Εάν νομίζει κάποιος ότι αυτές οι συζητήσεις είναι χαρτοπαιχτικού χαρακτήρα, δεν έχει αίσθηση της σοβαρότητας των θεμάτων αυτών”, είπε μεταξύ άλλων.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως βρέθηκε στο στόχαστρο και πολλών βουλευτών. “Επειδή η όποια πολιτική υλοποιείται με ανθρώπους, δεν μπορούμε να ενοχοποιούμε συλλήβδην ομάδες, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εφοριακοί”, είπε ο Δημήτρης Κουσελάς. Ότι “μας αδικούν όλους όσα λέγονται για ένα εκατομμύριο δημοσίους υπαλλήλους”, υπερθεμάτισε ο Ανδρέας Μακρυπίδης, ενώ ότι “αυτούς που κάποτε χαϊδεύαμε και τους θέλαμε δίπλα μας ως δικούς μας ανθρώπους,τώρα τους στέλνουμε στο πυρ το εξώτερον”, πρόσθεσε ο Δημήτρης Καρύδης, που επιτέθηκε και στην Άννα Διαμαντοπούλου για την έλλειψη βιβλίων στα σχολεία.

“Όσες καινοτομίες κάναμε, με τις συγχωνεύσεις ή το ολοήμερο σχολείο, γκρεμίζονται επειδή τα σχολεία ξεκινούν σήμερα χωρίς βιβλία”, είπε, μοιραζόμενος την εμπειρία του από επίσκεψη σε σχολεία του Πειραιά.

Πυρά κυρίως προς την πλευρά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και δευτερευόντως προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαπέλυσε ο Νίκος Σαλαγιάννης, αναρωτούμενος γιατί δεν έγινε τίποτα τα τελευταία δύο χρόνια ώστε να υπάρξει αποτελεσματικός φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ με την φράση “τι κάνουμε δύο χρόνια τώρα” είχε διακόψει νωρίτερα τον υπουργό Οικονομικών και ο Ντίνος Βρεττός.

Το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος Ρέππα για τα ταξί έθιξε εμμέσως ο Χρήστος Μαγκούφης, σχολιάζοντας πως “ψηφίζουμε νόμους και περιμένουμε το ΠΔ για να εφαρμοστούν. Γίνεται ανασχηματισμός και πάει περίπατο το ΠΔ”, ενώ το όλο θέμα αναμένεται να ανακινηθεί σήμερα στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Υποδομών του ΠΑΣΟΚ το απόγευμα.

Κατά του Ηλία Μόσιαλου στράφηκε ουσιαστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ζητώντας να μην πουληθεί η ΕΤ 1, ενώ άσκησε κριτική και στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να βρει τρόπους συνοχής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζοντας πως “ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου κατόρθωσαν να διαμορφώσουν δημοκρατικά κόμματα από πάνω μέχρι κάτω”, αλλά και ότι “από τους διάφορους επίδοξους μέλλοντες αρχηγούς δεν φτούρησε κανείς”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει