Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βουλιάζει το ελληνικό χρηματιστήριο

Η Αθήνα συνεχίζει να «βουλιάζει» εξαιτίας των τραπεζικών μετοχών, που εκπέμπουν πλέον ανησυχητικά μηνύματα. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών δείχνουν ότι προεξοφλούν την είσοδο στο Ταμείο Επείγουσας Ρευστότητας, όπως αναφέρει έγκυρος χρηματιστής.

Από την άλλη πλευρά, εν όψει των απαντήσεων για τη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, έχουν αρχίσει να έχουν σημασία και οι επισφάλειες -οι οποίες για πολλούς ίσως είναι μεγαλύτερες από τις ζημιές των ομολόγων, που είναι και διαχειρίσιμες, έως ένα βαθμό.

Οι ζημιές αναμένεται να είναι μεγάλες και αυτό θα διακριβωθεί από την Blackrock, η οποία θα ξεκινήσει τους ελέγχους στα ελληνικά τραπεζικά δάνεια.

Επιπρόσθετα, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό ενδέχεται να περιλαμβάνει διάταξη, σύμφωνα με την οποία, όποια τράπεζα λάβει χρήματα από το Ταμείο Στήριξης, τότε το τελευταίο θα μπορεί να αποκτά κοινές μετοχές. Εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η διάταξη, τότε όλα αλλάζουν άρδην στον τραπεζικό τομέα, διότι πρόκειται περί άμεσης κρατικοποίησης.

Την Τετάρτη λοιπόν, σε μια συνεδρίαση θετική σε όλα τα διεθνή χρηματιστήρια, η Αθήνα έδειξε να είναι αποκομμένη -όπως συμβαίνει ήδη στην αγορά ομολόγων. Το spread έχει ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες λόγω και των ανακοινώσεων της S&P, η οποία προεξόφλησε πτώχευση της Ελλάδος.

Μετά λοιπόν από μια ανοδική πρωινή κίνησ, η Αθήνα επέτρεψε στις γνωστές βασανιστικές πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 892,96 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,99%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και έως τις 881 μονάδες.
Στα 3,16 ευρώ η Εθνική, έχασε 2,17%, διακινώντας 5,1 εκατ. ευρώ.

Κακή ήταν η εικόνα στις τράπεζες, με εξαίρεση κάποια προσπάθεια ανοδικής κίνησης στις ελληνοκυπριακές τράπεζες.

Ρευστοποιήσεις 7,17% για την Αlpha Bank, 9,7% για το Ταχυδρομικό, 3,94% για την Eurobank και 1,64% για την Eurobank.

Πτώση 1,18% για την ΟΠΑΠ, 1,94% για τη Μυτιληναίος, 2,5% για τον ΟΤΕ και 2,4% για την Coca-Cola.

Θετικά αντίβαρα στην πτώση ήταν η άνοδος της Folli-Follie με 5,7%, της Marfin Popular με 3,5% της Τράπεζας Κύπρου με 2,68% και της Jumbo με 1,07%.

Στα 64,5 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι συνολικές συναλλαγές, οι οποίες, τηρουμένων των αναλογιώνείναι πολλές για το χρονικό διάστημα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει