Βρέθηκε το 71χρονο «κορίτσι» που αναζητούσε ο πρώην Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ James A. BakerH Λουΐζα Μόρφη, μέλος της αγγλόφωνης εθελοντικής ομάδας “Zakynthos Informer” εντόπισε το 71χρονο «κορίτσι» το οποίο αναζητούσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ James A. Baker.

Γεμάτη έκπληξη και χαρά η κα Μόρφη περιγράφει τον τρόπο που αναγνώρισε την Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα, μέσα από μία φωτογραφία:

«Την Βρήκα!!!!.Πώς έγινε αυτό;… Όταν μου έστειλε μία φίλη μου το ποστ για να βάλω στις σελίδες μας στο “Zakynthos Informer”, κοιτούσα τη φωτογραφία και μου έκανε εντύπωση πως η κοπέλα έμοιαζε με μια γνωστή μου. Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να βρω το “Ζante Girl“».

Η ιστορία του Zante Girl

Τον Αύγουστο του 1953 ένας Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε σε ανθρωπιστική αποστολή στη Ζάκυνθο, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στο νησί.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν μείνει άστεγοι, αφού τα σπίτια τους από τη μια στιγμή στην άλλη μετατράπηκαν σε ερείπια. Έχοντας μια κάμερα πάνω του, ο πεζοναύτης, κατά τη διάρκεια της αποστολής, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί. Ανάμεσά τους είναι και αυτή ενός μικρού ξανθού κοριτσιού, που κρατάει ένα πιάτο με φαγητό. Το ονόμασε το «κορίτσι του Ζάντε» (The Zante Girl).

Ο πεζοναύτης δεν ήταν άλλος από τον James A. Baker, ο οποίος έμελλε αργότερα να γίνει μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία των ΗΠΑ. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους.

Τι και αν έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, το μικρό κορίτσι είχε αποτυπωθεί στη μνήμη του Baker, ο οποίος την αναζητούσε μέχρι σήμερα. Η αναζήτηση δεν είναι εύκολη, αφού ο ίδιος δεν είχε κανένα στοιχείο εκείνου του κοριτσιού, το οποίο σήμερα θα πλησιάζει τα 80.

Την ιστορία αποκάλυψε παρουσιάζοντας και τη φωτογραφία του κοριτσιού η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα pappaspost.com.

Στην αναζήτησή του αυτή, τον βοήθησε μία οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν εστιατόριο στο Χιούστον, του Τέξας, γενέτειρα του Baker.

Ο Αμερικανός πολιτικός γνωρίζει την οικογένεια εδώ και χρόνια και τρώει πολύ συχνά στο εστιατόριό τους. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τρεις αδερφές της οικογένειας είχαν κάνει προσωπική τους αποστολή να βοηθήσουν τον φίλο τους.

Ο Baker και οι τρεις αδερφές της οικογένειας

Η Ρούλα, η Μαρία και η Κάθι επισκέπτονται αρκετά συχνά τη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια και συνέχεια ρωτούσαν πληροφορίες σχετικά με το κορίτσι, δείχνοντας τη φωτογραφία. Μάλιστα, η Ρούλα, η οποία είναι ραδιοφωνική παραγωγός σε μεγάλο σταθμό του Χιούστον, αναζητούσε το κορίτσι ακόμα και στις ΗΠΑ, μέσω του σταθμού, καθώς πολλοί Ζακυνθινοί μετανάστευσαν εκεί μετά τον σεισμό του 1953, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο Baker στο αγαπημένο του εστιατόριο

Δείτε τη συνέντευξη της κα Μόρφη και του «Zante Girl»


Πηγή: zantenewstime.gr

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει