Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Βόλος: Σεμινάριο σεναριογραφίας από την Γ. Χιόνη στις 29 και 30 Μαρτίου στη «Χάρτα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την σχετική ανακοίνωση, όπως έφτασε στο e-Volos.gr:

Το σεμινάριο σεναριογραφίας που με επιτυχία δίδαξε στο Βόλο η συγγραφέας-σεναριογράφος Γεωργία Χιόνη μέσα στον Φεβρουάριο, θα επαναληφθεί το διήμερο Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Μαρτίου στο βιβλιοπωλείο-καφενείο «Χάρτα».

Το σεμινάριο θα περιλάβει δύο θεματικές ενότητες, μία γενική για τη συγγραφή σεναρίου και μία ειδικότερη με έμφαση στην κωμωδία. Το θεωρητικό μέρος θα πλαισιώνουν απλές και σύντομες ασκήσεις σεναριακής συγγραφής – συγγραφή μικρών κωμικών κειμένων (διάλογος ή/και δράση).

Δηλώσεις συμμετοχής στη «Χάρτα» Σκενδεράνη 16 Βόλος ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο senariovolos@yahoo.gr ή στο τηλ. 6977800499 (Κώστας Ανέστης). Κόστος συμμετοχής 20 ευρώ.

Σελίδα στο facebook : «Σεμιναριο Σεναριογραφιας – ΒΟΛΟΣ»

Περιγραφή του σεμιναρίου

Το σεμινάριο θα περιλάβει δύο θεματικές ενότητες, μία γενική για τη συγγραφή σεναρίου και μία ειδικότερη με έμφαση στην κωμωδία:

Ι. Συγγραφή Σεναρίου

1.Αναζήτηση ιστορίας
Η ιστορία αποτελεί τη βάση του σεναρίου και τον κορμό επάνω στον οποίο θα κινηθεί όλη η πλοκή. Πως βρίσκει κανείς τις «κατάλληλες» ιστορίες; Ποιο το βασικό τους νόημα; Ποιά θα είναι τα κύρια ερωτήματα που θα απασχολήσουν τον σεναριογράφο κατά τη συγγραφή; Ποιο είναι το «καλό» και ποιο το «κακό γράψιμο»; H αρχή και το τέλος της ιστορίας. Τα επτά στοιχεία της συγγραφής.

2. Οι χαρακτήρες
Ο πρωταγωνιστής. Ο ανταγωνιστής. Οι δευτερεύοντες ρόλοι. Ονοματοδοσία. Τι προσέχουμε όταν δίνουμε ονόματα στους ήρωές μας. Ποιες είναι οι βασικές ερωτήσεις που πρέπει να έχουμε απαντήσει πριν στήσουμε την πλοκή μας. Μελέτη σε βάθος του χαρακτήρα του πρωταγωνιστή μας (σχέσεις με οικογένεια, παιδική ηλικία, εργασία, εκπαίδευση)

3. Δομή
Τι είναι η «δομή»; Γιατί είναι σημαντική; Oι πρώτες δέκα σελίδες. Αρχή-Μέση-Τέλος: η αρχή των τριών πράξεων. Πράξη Ι-Περιγραφή του προβλήματος. Ποιος είναι ο ήρωας; ποιος ο αντιήρωας; Ποιοι οι δευτερεύοντες; Πράξη ΙΙ- Πλοκή, κλιμάκωση, εμπόδια στα σχέδια του ήρωα. Πράξη ΙΙΙ – επίλυση του προβλήματος.

4. Στήσιμο Σκηνών
Είδη σκηνών, μετάβαση, voiceover.

5. Διάλογος
Τα βασικά σημεία του διαλόγου. Ο «καλός» διάλογος.

6. Κωμωδία
Ιδιαιτερότητες της κωμικής συγγραφής- όταν οι ήρωες ξαφνιάζουν.

7. Οι καλύτερες κωμωδίες
Σχολιασμός – ανάλυση σκηνών.

ΙΙ. Συγγραφή Κωμωδίας
Ιστορική εξέλιξη της κωμωδίας στον παγκόσμιο κινηματογράφο, ο κωμικός χαρακτήρας-ιδιαιτερότητες, δομή κωμικών σκηνών, τεχνικές συγγραφής.
ΙΙΙ. Ασκήσεις
Το θεωρητικό μέρος θα πλαισιώνουν απλές και σύντομες ασκήσεις σεναριακής συγγραφής- συγγραφή μικρών κωμικών κειμένων (διάλογος ή/και δράση)

Η Γεωργία Χιόνη

Η Γεωργία Χιόνη τελείωσε τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα και μία νουβέλα. Θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε διάφορες θεατρικές σκηνές της Ελλάδας. Έχει γράψει σενάρια για τη μεγάλη οθόνη σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Αμερική, και σενάρια για κόμικς. Έχει λάβει πολλές διακρίσεις σε πανελλήνιους και παγκόσμιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς.

Συγγραφέας των:
Μυθιστορήματα : “Το Τηλεσκόπιο του Χρόνου”, “Η Πριγκιπέσα της Θάσου”, “Τα Δάκρυα της Πριγκιπέσας”, “Μια Αλήθεια, Χίλια Ψέματα”
Νουβέλα: “Αδικιά”

Θεατρικά: “Το ροζ φουλάρι”, “Τρωκτικά”, “Εν Ψυχρώ”, “Άγγελοι”, “Το γκρι κουστούμι”, “Ζωή σε λόγου μας”, “Ανοιχτά 24 ώρες”, “Bίος Αβίωτος”, “Μαθήματα Καλής Συμπεριφοράς”, “H Εκδρομή”

Σενάριο: “Ανοιχτά 24ώρες”, “Jilted”, “Edward Mors”, “Lucky John”, “Days and Nights in the Life of Mr. and Mrs. James”, “Malediction”, “Dirty Money”
Κόμικς – Σάτιρα :”Ιστορίες της Αραχτούπολης”,

Κόμικς – Graphic novel (σενάριο): Nάβαρ – Οργή της Μοίρας

Πρόσφατα ένα από τα σενάρια της Γεωργίας Χιόνη που έγινε η μικρού μήκους ταινία “LUCKY JOHN”, που γυρίστηκε στη Βοστώνη από την εταιρία παραγωγής Just Live Film Studios και τον σκηνοθέτη Lyv Bien Aime. Η ταινία που ανήκει στο είδος της «μαύρης κωμωδίας» θα παιχτεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ Celebration of the Arts III στη Βοστώνη. Πρόκειται για την ιστορία του κατ’ ευφημισμού «τυχερού Τζών» και πως η ζωή του αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη.
Επίσης στην Καβάλα συνεχίζονται τα γυρίσματα της μαύρης κωμωδίας με θέμα την απληστία και τίτλο «Τύχη του Θανατά», ενώ σύντομα θα αρχίσουν στ Λονδίνο τα γυρίσματα της δεύτερης μεγάλου μήκους κωμωδίας με τίτλο “Jilted” από την εταιρία παραγωγής 2912 Moments of Media. Πρόκειται για τις περιπέτειες μια κοπέλας που την αφήνει ο φίλος της μετά από πολύχρονη σχέση. Είναι μια κωμωδία παρεξηγήσεων βασισμένη στο θεατρικό έργο της ίδιας «Το Γκρι Κουστούμι».

seminario 3.jpg

Μπορεί επίσης να σας αρέσει