Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση του σολάριουμ ζητούν οι υγειονομικές αρχές -Επιβεβαιωμένος κίνδυνος για καρκίνο

Την απαγόρευση του σολάριουμ ζητούν οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, τονίζοντας πως πλέον έχει επιβεβαιωθεί ότι όσοι καταφεύγουν στο τεχνητό μαύρισμα κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο.

«Συνιστούμε να διακοπεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με το τεχνητό μαύρισμα και επίσης να σταματήσουν οι πωλήσεις συσκευών που εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία (UV) για αισθητικούς λόγους, κυρίως σε ιδιώτες», δήλωσε ο Ολιβιέ Μερκέλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (Anses), που είχε προειδοποιήσει από το 2014 για αυτό τον κίνδυνο.

«Δεν γίνεται να περιμένουμε άλλο. Τα επιστημονικά δεδομένα συσσωρεύονται, δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία, έχουμε αξιόπιστες αποδείξεις. Έχει επιβεβαιωθεί ο κίνδυνος καρκίνου, έχουμε δεδομένα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι, όλος ο πληθυσμός. Τώρα, συνιστούμε να αναλάβουν δράση οι αρχές», υπογράμμισε ο Μερκέλ.

Ηδη, στη Βραζιλία και την Αυστραλία έχουν απαγορευθεί τα κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος. Στη Γαλλία, παρότι οι δερματολόγοι, η Ιατρική Ακαδημία, ακόμη και η Γερουσία έχουν ζητήσει την ίδια απαγόρευση, μέχρι τώρα η κυβέρνηση απλά έχει θέσει πιο αυστηρούς όρους στη χρήση του σολάριουμ.

Το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο έχει χαρακτηρίσει καρκινογόνα την τεχνητή ακτινοβολία από το 2009.

«Οι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν τουλάχιστον μία φορά σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 ετών έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 59% να παρουσιάσουν δερματικό μελάνωμα. Στη Γαλλία, εκτιμάται ότι το 43% των κρουσμάτων μελανώματος στους νέους μπορεί να αποδοθεί στη χρήση των συσκευών τεχνητού μαυρίσματος πριν από την ηλικία των 30 ετών», υπογραμμίζει η Anses.

Ο Μερκέλ υπενθύμισε ότι στη Γαλλία απαγορεύεται η χρήση κρεβατιών τεχνητού μαυρίσματος από ανήλικους.

Σύμφωνα με έρευνα της Anses, που δημοσιοποιήθηκε το 2015, 10.340 κρούσματα μελανώματος σε ενηλίκους άνω των 30% θα μπορούσαν να αποδοθούν στην έκθεση στον ήλιο και 382 κρούσματα στη χρήση κρεβατιών μαυρίσματος (1,5% των κρουσμάτων στους άνδρες και 4,6% στις γυναίκες). Επιπλέον, η τεχνητή ακτινοβολία όχι μόνο δεν προετοιμάζει το δέρμα για να μαυρίσει, αλλά ούτε προστατεύει από τον ήλιο και ούτε αυξάνει τη βιταμίνη D, αντιθέτως προκαλεί τη γήρανση του δέρματος: γερνάει με τετραπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με την απλή έκθεση στον ήλιο.

Το Εθνικό Συνδικάτο των Επαγγελματιών Σολάριουμ ωστόσο υποστηρίζει ότι τα κρεβάτια αυτά δεν είναι επικίνδυνα και συμβάλλουν στην ευεξία, εφόσον χρησιμοποιούνται με συνετό τρόπο. Το συνδικάτο εκτιμά ότι αν απαγορευτούν, θα χαθούν 10.500 θέσεις εργασίας στα 350 εξειδικευμένα κέντρα μαυρίσματος και στα 4.500 ινστιτούτα ομορφιάς που λειτουργούν σε όλη τη Γαλλία.

Πηγή: ΑΠΕ/ ΑFPΠηγή: iefimerida.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει