Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γιατί «βγαίνει» για λεφτά τώρα το Δημόσιο

Η έκδοση εξάμηνων εντόκων γραμματίων από την Ελληνική Δημοκρατία σήμερα, η αλήθεια είναι ότι απαιτεί …θάρρος και κουράγιο. Γιατί εν μέσω της κρίσης που μαίνεται και με το μάτι των αγορών καρφωμένο στις «ευκαιρίες» που παρουσιάζονται για επίθεση και στις δύο όχθες του Ατλαντικού, εύκολα η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει το εύκολο θύμα. Υπό την έννοια της εκτόξευσης του κόστους του χρήματος στα ύψη.

Παρ’ όλα αυτά, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), την έχουν πάρει την απόφαση τους και σε λίγη ώρα από τώρα, θα βγουν προς αναζήτηση 1 δισ. ευρώ. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το ζητούμενο ποσό δεν θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ. Τελικώς, όμως, αποφασίσθηκε ο πήχης να μπει πιο ψηλά. Η λογική της συγκεκριμένης απόφασης, απλή: «Αφού παίρνουμε, που παίρνουμε, το ρίσκο, ας ψάξουμε και τα λεφτά που έχουμε ανάγκη».

Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του πράγματος. Οι ανάγκες της χώρας απαιτούν την εξασφάλιση ενός ποσού της τάξης των 2 δισ. ευρώ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο βγαίνει μέσα στον Αύγουστο κι ενώ η κρίση σοβεί, για να βρει τα μισά. Τα άλλα μισά θα τα ψάξει αρχές του επόμενου μήνα.

Πηγή:Voria

Μπορεί επίσης να σας αρέσει