Για διαφθορά κατηγορείται ο επικεφαλής του ισχυρότερου συνδικάτου στην πετρελαϊκή βιομηχανία

Εισαγγελείς κατηγορούν τον επικεφαλής ενός συνδικάτου εργαζομένων στη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου του Μεξικού, τον Κάρλος Ρομέρο Δετσάμπ, για διαφθορά, ανέφερε στο φύλλο της που κυκλοφόρησε χθες Τρίτη η εφημερίδα Reforma, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκστρατεία του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ να καταπολεμήσει το φαινόμενο και να προωθήσει τη διαφάνεια.

Το υπουργείο Οικονομικών και εισαγγελείς κατηγορούν τον Ρομέρο Δετσάμπ και έξι συγγενείς του για παράνομο πλουτισμό και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Γίνεται λόγος για ύποπτες τραπεζικές καταθέσεις και άλλες συναλλαγές του συνδικαλιστή, που εντοπίστηκαν από το σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος του υπουργείου.

Πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία αυτή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε την πληροφορία στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν απάντησαν αμέσως όταν τους ζητήθηκε να σχολιάσουν την πληροφορία.

Ο Ρομέρο Δετσάμπ, πρώην γερουσιαστής, είναι επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου εργαζομένων στον τομέα του πετρελαίου από το 1993. Η τρέχουσα θητεία του θα ολοκληρωθεί το 2024.

Το συνδικάτο ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση.

Η Ρεφόρμα και άλλα ΜΜΕ πάντως ανέφεραν ότι ομοσπονδιακός δικαστής έδωσε εντολή τη Δευτέρα να «ανασταλεί» οποιοδήποτε ένταλμα σύλληψης του Ρομέρο Δετσάμπ έχει εκδοθεί.

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ, που ανέλαβε την εξουσία πριν από οκτώ μήνες, χαρακτηρίζει την καταπολέμηση της διαφθοράς κορυφαία προτεραιότητά της, πράγμα που φάνηκε από την αρχή, όταν άρχισε εκστρατεία για να παταχθούν οι κλοπές καυσίμων που διαπράττονταν με συνεργούς υπαλλήλους της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου Pemex. Το πιστοποίησε αργότερα η έκδοση εντάλματος σύλληψης ενός πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Πέμεξ, του Εμίλιο Λοσόγια, για άλλη υπόθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στη Ρεφόρμα κατηγορούνται επίσης ως συνεργοί η σύζυγος του Ρομέρο Δετσάμπ, η Μπλάνκα Ρόσα, τα παιδιά του Παουλίνα, Αλεχάνδρο και Χουάν Κάρλος, αλλά και η σύζυγος του τελευταίου, Μαρία Φερνάντα.

Ο σπάταλος τρόπος ζωής του Ρομέρο Δετσάμπ και της οικογένειάς του — ταξίδια με ιδιωτικά αεροσκάφη, αγορές ακριβών σπορ αυτοκινήτων και πολυτελών ειδών… — δίνουν τροφή εδώ και χρόνια σε κατηγορίες για διαφθορά. Ο ίδιος ο συνδικαλιστής απορρίπτει κάθε τέτοια υπόνοια.

Ο Ρομέρο Δετσάμπ είναι επικεφαλής της ομάδας διαπραγματευτών που συζητά με την Πέμεξ για τη συλλογική σύμβαση εργασίας της περιόδου 2019-2021. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η 31η Ιουλίου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει