Για εκείνους, για εμάς και για την Ιστορία


Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:14

ΠΚ

Η πρώτη σελίδα της εφημερίδας «Liberation» δίνει τον τόνο και εκφράζει το συναίσθημα που διακατέχει την μεγάλη πλειοψηφία του δημοσιογραφικού κόσμου της Γαλλίας. Άρχισε στο Παρίσι η ιστορική δίκη για το μεγάλο φονικό του Ιανουαρίου 2015. Τα αδέλφια Saïd  και Chérif Kouachi και ο Amedy Coulibaly δολοφονούν στο όνομα του Αλλάχ και του Προφήτη του Μωχάμετ 17 πολίτες.

Το φονικό άρχισε στα γραφεία της Charlie Hebdo  , συνεχίστηκε στο Montrouge για να ολοκληρωθεί στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ HyperCacher. Οι τρείς εκτελεστές που δολοφόνησαν αθώους στο όνομα της Τζιχάντ (ιερού πολέμου) σκοτώθηκαν από τις σφαίρες των αστυνομικών. Τα αδέλφια Kouachi μετά από τρία μερόνυκτα άγριου κυνηγητού μέσα σε ένα τυπογραφείο σε προάστιο του Παρισιού ο δε Coulibaly μέσα στο σούπερ μάρκετ μετά από την επίθεση  των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας.

Η δίκη κρίνεται ως «ιστορική» από τους ειδικούς και από τους εκπροσώπους της νομικής επιστήμης στη Γαλλία. Οι 14 κατηγορούμενοι θα κριθούν για τον βαθμό εμπλοκής τους στην υπόθεση  χωρίς ωστόσο να βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου οι τρείς βασικοί πρωτεργάτες της τραγωδίας, οι τρείς Τζιχαντιστές – εκτελεστές . Οι νεκροί δεν είναι σε θέση να καταθέσουν ως γνωστόν. Πάνω από 90 ΜΜΕ θα καλύπτουν αυτήν την δίκη και για πρώτη φορά στη Γαλλία η όλη διαδικασία θα μαγνητοσκοπηθεί λεπτό προς λεπτό μετά από απόφαση της φυσικής ηγεσίας της Γαλλικής Δικαιοσύνης.

Η δημοσιογραφική οικογένεια της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής χώρας θυμάται, πενθεί αλλά και σκέπτεται. Η δίκη αυτή πρέπει να διεξαχθεί με τέτοιο τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως τους δημοκρατικούς θεσμούς και που θα εγγυάται τον απόλυτο σεβασμό όλων των αρχών που διέπουν το Γαλλικό Δίκαιο και τα κεκτημένα της γαλλικής συνταγματικής τάξης από την μία αλλά και το κεκτημένο της Κοπεγχάγης  που είναι η πεμπτουσία του ευρωπαϊκού αξιακού συστήματος αναφοράς. 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2020, 11:17

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει