Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Γ. ΣΟΥΡΛΑΣ: «Υπάρχουν offshore εταιρείες που έχουν καταληστέψει τον τόπο» (Ηχητικό)

ΔΗΛΩΣΗ “ΒΟΜΒΑ” από τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΗΧΗΤΙΚΟ: “Από τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης της Αθήνας υπάρχει αποκλεισμός της είδησης”, δήλωσε ο Γ.Γ. Διαφάνεια και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργος Σούρλας, μιλώντας στο “Radio Marconi 96,1 F.M.” του Βόλου και στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” του Αντώνη Κουμιώτη.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός, “άστραψε και βρόντηξε” εναντίον όσων Μέσων Ενημερώσης της Αθήνας έχουν επιλεξεί την σιωπή, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, για το θέμα που το πρωινό της Τετάρτης ήρθε στη Βουλή, μέσω ημερίδας και αφορά στην διαφάνεια και τις offshore εταιρείες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σούρλας δήλωσε ξεκάθαρα: “Όταν ένας Γ.Γ. ενός υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι υπάρχουν offshore εταιρείες οι οποίες έχουν καταληστέψει τον τόπο, αυτό θα έπρεπε να αποτελεί την πρώτη είδηση. Αλλά αν όμως κάποιοι εξ’ αυτών ζουν με διαφημίσεις offshore εταιρειών ή έχουν οι ίδιοι offshore εταιρείες, είναι φυσικό και επόμενο να μην υπάρχει καμία προβολή”.

Να υπενθυμίσουμε ότι μετά το πέρας της ημερίδας με θέμα Διαφάνεια και Offshore Εταιρείες, ο Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας δήλωσε:

Κατέστη σαφές ότι ούτε πάταξη της διαφθοράς μπορεί να επιτευχθεί ούτε διαφάνεια να επικρατήσει όσο η Διεθνής Κοινότητα διατηρεί νομοθετικά πλαίσια όπως αυτό ιδρύσεως των offshore Εταιρειών σε διάφορες χώρες που:

· Παρέχεται η δυνατότητα φοροαποφυγής, απαλλαγής φόρου μεταβίβασης, δωρεών γονικών παροχών, κληρονομιών
· Δεν ισχύει το πόθεν έσχες για τους μετόχους των offshore Εταιρειών κι έτσι μπορεί να ξεπλένεται το βρώμικο χρήμα που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες, ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κ.λ.π.
· Παρέχεται η δυνατότητα της πλήρους ανωνυμίας κι έτσι μπορούν αξιωματούχοι, διαπλεκόμενοι να δρουν ανενόχλητα, να μην φορολογούνται για τα πραγματικά τους έσοδα.
· Παρέχεται η δυνατότητα με υπερτιμολόγηση ή μείωση των φορολογικών κερδών μέσω των offshore εταιρειών απώλεια εσόδων αλλά και κατάχρηση του δημοσίου χρήματος που ανέρχεται σε πολλά δις ευρώ. Ποσά στα οποία οφείλεται ένα μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας μας.

Και πώς να μην συμβούν όλα αυτά, τόνισε ο κ. Σούρλας, όταν μέσω των offshore εταιρειών ανατιμολογούνται τα προϊόντα ακόμη και 500% παραπάνω όπως προκύπτει από τιμολόγια που παρουσίασε στην ημερίδα. Όταν επιχείρηση αγόρασε μηχανήματα 22.000.000 δρχ. και μέσω της offshore εταιρείας που είχε ιδρύσει σε άλλη χώρα τιμολογήθηκε σε 87.000.000 δρχ. και με την επιδότηση 43.000.000 που πήρε πλήρωσε τα μηχανήματα κι έμειναν στο ταμείο της 21.000.000 δρχ.

Οι offshore ρίχνουν βαριά τη σκιά τους, ιδιαίτερα σε αυτή τη χρονική περίοδο της μεγάλης κρίσης όταν ορισμένοι πλουτίζουν και οι πολλοί πένονται. Προκαλούν έντονα αισθήματα, αγανάκτηση στον Έλληνα φορολογούμενο πολίτη, δηλητηριάζουν την φορολογική συνείδηση, καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης και διαφάνειας.

Παρά τις δυσχέρειες που υπάρχουν από το καθεστώς που ισχύει στην παγκόσμια κοινότητα οφείλουμε εκτός από παρεμβάσεις στους διεθνείς οργανισμούς να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου και περαιτέρω ενεργοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας.

ΑΚΟΥΣΤΕ τις σχετικές δηλώσεις του Γ.Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιώργου Σούρλα, στο “Radio Marconi 96,1 F.M.” του Βόλου και στην εκπομπή “Συμβαίνει Τώρα” του Αντώνη Κουμιώτη:


Μπορεί επίσης να σας αρέσει