Γ. Στάρκ: “Πιθανή η εξαγορά του χρέους από τον μηχανισμό στήριξης”

Προτιμά ως λύση να εξαγοράσει ο μηχανισμός στήριξης τα ελληνικά ομόλογα ως εναλλακτικής της συμμετοχής ιδιωτών στο πακέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γίουργκεν Σταρκ.

“Αν, ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εξαγοράσει στη δευτερογενή αγορά ελληνικά ομόλογα στα τωρινά πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε ο ιδιωτικός τομέας έμμεσα συμμετέχει στα έξοδα, εφόσον δεν αποζημιώνεται για το σύνολο της ονομαστικής αξίας αυτών των χρεογράφων”, δήλωσε ο Γ. Σταρκ μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέντευξη του σε γερμανική οικονομική εφημερίδα.

“Τελικά, μια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα μπορεί να κοστίσει ακριβότερα στον φορολογούμενο, συγκριτικά με την αποχή”, υπογράμμισε στη συνέχεια. Εφόσον όμως οι κυβερνήσεις επιμείνουν, με απόλυτο τρόπο, τότε η εξαγορά του ελληνικού χρέους μοιάζει πιο πιθανή.

Επιπρόσθετα ο Γ. Σταρκ τόνισε πως: “Πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα γίνει στις Βρυξέλλες, να στείλει σήμα στις χρηματαγορές ότι “μπορείτε να εμπιστευθείτε την Ευρώπη” κι όχι, όπως έως τώρα γινόταν, να στείλει απλά το σήμα: “πήγαινε, εκεί όπου σε σπρώχνω”.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει