Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δεν αμφισβητούνται οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου

Δεν υπάρχει κανένα θέμα αμφισβήτησης των αποφάσεων που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Ιουλίου για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συμφωνία της χώρας μας με τη Φινλανδία και τις αξιώσεις παροχής εγγυήσεων από Αυστρία, Σλοβακία και Ολλανδία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ 103,3 ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «οι Οι Φινλανδοί είχαν περάσει πριν από μερικά χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια πολύ μεγάλη δημοσιονομική περιπέτεια και τότε είχαν κληθεί να παράσχουν εγγυήσεις. Άρα στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral. Επειδή η κυβέρνηση είναι πολυκομματική, επειδή μετέχουν 6 κόμματα στην κυβέρνηση αυτή η οποία είναι νωπή, έγινε μεγάλο προεκλογικό αντικείμενο η βοήθεια προς την Ελλάδα και το collateral, και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της κυβέρνησης».

Σχετικά με τη συμφωνία, επεσήμανε ότι είναι μια διμερής συμφωνία που τέθηκε από τη Σκανδιναβική χώρα ως προϋπόθεση για την έγκριση των αποφάσεων της Συνόδου, ενώ ακόμη εξετάζεται σε τεχνικό επίπεδο και οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την έγκριση των κρατών της Ευρωζώνης. «Μη βιαζόμαστε οι διαδικασίες είναι σε επώαση», ανέφερε χαρακτηριστικά, ένω σχολίασε εμμέσως πως η στάση ορισμένων κρατών πιθανόν να δημιουργεί προβλήματα. «Τίθεται ζήτημα κάθε φορά που η Ευρωζώνη δεν στέλνει καθαρά μηνύματα», είπε.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της χώρας μας ανέφερε ότι εάν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου δεν έχει προχωρήσει η χρηματοδότηση από τον EFSF, τότε αυτό θα γίνει μέσω ειδικού οχήματος και με χρήματα από τον υφιστάμενο μηχανισμό, ξεκαθαρίζοντας πως το παραπάνω σενάριο δεν πρόκειται για την έκτη δόση του δανείου, αλλά για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας τον Σεπτέμβριο.

Για τη διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων μέσω του εν εξελίξει προγράμματος συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε πως θα ολοκληρωθεί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Σημείωσε ακόμη πως η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ενδέχεται να βαθύνει την ελληνική ύφεση. «Τους προηγούμενους μήνες οι εκτιμήσεις τοποθετούσαν την ύφεση το 2011 στο 3,8% -3,9%, πλέον η νέα εκτίμηση ξεπερνά το 4,5%», δήλωσε.

Τέλος, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και τις πρόσθετες δυσκολίες που γεννά το υφεσιακό κλίμα θα αντιμετωπισθούν, προαναγγέλλοντας νέες παρεμβάσεις στο σκέλος των δαπανών, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν είναι στόχος της κυβέρνησης η λήψη πρόσθετων μέτρων. «Δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα και δεν θα χρειασθούν νέα μέτρα εάν εφαρμόσουμε όσα ψηφίσαμε στην Βουλή. Στόχος μας είναι να μην επιβαρυνθούν πρόσθετα τα μεσαία και μικρά εισοδήματα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει