«Δεν αποδεχόμαστε τον χαρακτηρισμό ”ασφαλής τρίτη χώρα” από τις ΗΠΑ»Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg και μεταδόθηκε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του δεν δέχθηκε και δεν θα μπορούσε να δεχθεί να μετατραπεί σε «ασφαλή τρίτη χώρα», όπως η Γουατεμάλα, που υπέγραψε μια εξαρχής αμφισβητούμενη συμφωνία με τις ΗΠΑ, εντός των ορίων των προσπαθειών να ανακοπούν οι ροές μεταναστών και αιτούντων άσυλο προς τη βορειοαμερικάνικη επικράτεια.

Ο Λόπες Ομπραδόρ επεσήμανε ότι ο καλύτερος τρόπος για να τεθεί υπό έλεγχο το πρόβλημα είναι να υπάρξει συνεργασία ώστε να έλθει οικονομική ανάπτυξη, κάτι για το οποίο, επέμεινε πως καταβάλλει προσπάθειες η κυβέρνησή του.

«Δεν αποδεχθήκαμε την πρόταση να γίνουμε ”ασφαλής τρίτη χώρα”», ανέφερε ο μεξικανός πρόεδρος. «Δεν μπορούσαμε να δεσμευτούμε σε αυτό», πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος προσδιορισμός πρακτικά θα σήμαινε πως οι πρόσφυγες που θέλουν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους γι’ αυτό στις μεξικανικές αρχές και να περιμένουν στη μεξικανική επικράτεια καθ’ όλη τη διάρκεια επεξεργασίας των φακέλων τους από τα αμερικανικά ειδικά δικαστήρια τα οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 30 Ιουλίου 2019, 07:05

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει