Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας»

Δεν επαρκεί βραχυπρόθεσμη αύξηση του ορίου του χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να λύσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και το πιθανότερο είναι πως μία τέτοια αντιμετώπιση θα οδηγήσει σε πιστοληπτική υποβάθμιση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σε τηλεοπτικό του μήνυμα σήμερα τα ξημερώματα, επανέλαβε ότι η αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από μόλις ένα εξάμηνο, διαφορετικά η χώρα θα οδηγηθεί σε προεπιλογή κρατικών ομολόγων.

«Δεν θα έχουμε χρήματα να πληρώσουμε τους λογαριασμούς μας» είπε χαρακτηριστικά, σε μία ακόμη προσπάθεια να πείσει Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να βρουν λύση συμβιβασμού αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων των ΗΠΑ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, θα υποβαθμιστεί η πιστοληπτική μας ικανότητα, οδηγώντας τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο να αναρωτιούνται κατά πόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι μία καλή επενδυτική επιλογή. Τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών θα ανέβουν στα ύψη, όπως άλλωστε και τα στεγαστικά δάνεια ή εκείνα που αφορούν στις αγορές αυτοκινήτων πράγμα που σημαίνει τεράστια αύξηση των φόρων για τον αμερικανικό λαό» κατέληξε ο Ομπάμα.

Ωστόσο, παρ’ ότι επέμεινε στην αναγκαιότητα μακροπρόθεσμης αύξησης του ορίου του χρέους των ΗΠΑ, για πρώτη φορά δεν επανέλαβε ότι εάν αυτή η πρόταση δεν γίνει τελικά αποδεκτή θα ασκήσει βέτο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για συναίνεση ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους και κατηγόρησε τους τελευταίους για το γεγονός ότι δεν έχει επέλθει συμφωνία για την αντιμετώπιση του οικονομικού ελλείμματος, προειδοποιώντας για τον «ανυπολόγιστο κίνδυνο» της στάσης πληρωμών που βρίσκεται προ των πυλών.

«Έχω ενημερώσει τους ηγέτες και των δύο κομμάτων ότι θα πρέπει να καταλήξουν σε συμβιβασμό μέσα στις επόμενες ημέρες που να μπορεί να ψηφιστεί και από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, έναν συμβιβασμό που να μπορώ να υπογράψω», είπε και πρόσθεσε «είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτό τον συμβιβασμό».

Η λύση στο πρόβλημα του δημοσίου χρέους θα πρέπει να βρεθεί έως τις 2 Αυγούστου ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι είναι πιθανόν, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, να προχωρήσουν στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ εάν διαφανεί οποιαδήποτε αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων.

Δείτε το βίντεο:


Μπορεί επίσης να σας αρέσει