«Δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις»Το Ιράν χαρακτήρισε τις κυρώσεις που του επέβαλαν οι ΗΠΑ «οικονομικό πόλεμο» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση με την Ουάσινγκτον, μέχρι να αρθούν, μία ημέρα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να διεξαχθούν συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις αν η Τεχεράνη αλλάξει στάση.

«Η οικονομική τρομοκρατία σε βάρος του Ιράν στοχεύει αθώους πολίτες. Όπως αυτό το μικρό αγόρι, η συντετριμμένη μητέρα του οποίου δεν μπορεί να του πάρει προσθετικά πόδια όσο μεγαλώνει. Περιλαμβάνονται στις κυρώσεις», έγραψε στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ. Το μήνυμα συνοδευόταν από το βίντεο μιας γυναίκας που δηλώνει ότι δεν μπορεί να βρει προσθετικά πόδια για τον γιο της επειδή δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τους.

Το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τη γνησιότητα του βίντεο αυτού.

«Αυτός είναι ο οικονομικός πόλεμος του @realDonaldTrump. Και πόλεμος με συνομιλίες – με ή χωρίς προϋποθέσεις – δεν πάνε μαζί», πρόσθεσε ο Ζαρίφ.

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να ξεκινήσουν συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του αλλά θα πρέπει πρώτα να το δουν να συμπεριφέρεται «σαν φυσιολογική χώρα».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν αφού αποχώρησαν μονομερώς από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Τον περασμένο μήνα η ένταση κλιμακώθηκε, με την Ουάσινγκτον να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να αντιμετωπίσει τις ιρανικές απειλές, όπως τις χαρακτήρισε.

Το Ιράν από την άλλη, απάντησε απειλώντας να αυξήσει την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου πέραν των ορίων που έχουν τεθεί από την πυρηνική συμφωνία. Προς το παρόν πάντως δεν το έχει πράξει.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2019, 22:21

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει