Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δεν θα χρειαστεί νέο δάνειο η Πορτογαλία

Η Πορτογαλία δεν αναμένεται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Λισαβόνα.

Ο γνωστός κ. Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι είναι “αρκετά βέβαιος” ότι δεν θα χρειαστεί ένα δεύτερο δάνειο, καθώς η Τρόικα εξέδωσε μια ευνοϊκή αποτίμηση για τις επιδόσεις της Πορτογαλίας στην εφαρμογή του πακέτου μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, που περιλαμβάνεται στη συμφωνία για το δανεισμό της.

Η γενική αποτίμηση ήταν “πολύ θετική”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιούργκεν Κρέγκερ.

Η Πορτογαλία συμφώνησε να λάβει δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο και κατέστη έτσι η τρίτη χώρα – μέλος της ευρωζώνης, η οικονομία της οποίας «διασώθηκε», μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Σύμφωνα με την Τρόικα, έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των υπερβάσεων των δαπανών, ώστε η Πορτογαλία να μπορέσει να επιτύχει την μείωση του ελλείμματος στο 5,9% του ΑΕΠ της εφέτος.

Οι πορτογαλικές εξαγωγές καταγράφουν καλή πορεία, η καταναλωτική πίστη είναι σχετικά σταθερή, όπως και η ανεργία, που παραμένει περί το 11%, σύμφωνα με το ανακοινωθέν της Τρόικας.

Η Πορτογαλία έχει σημειώσει πρόοδο στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τις τράπεζες, την κατάργηση των ειδικών δικαιωμάτων του κράτους σε ιδιωτικές εταιρείες και στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Πάντως, “οι πιο δύσκολες προκλήσεις” για τη χώρα “είναι μπροστά” και μένουν να αντιμετωπιστούν, πρόσθεσε ο Τόμσεν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει