Δεν παραιτείται ο υπουργός Περιβάλλοντος

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας σκοπεύει να επιστρέψει τα χρήματα από τις τυχόν καταχρηστικές δαπάνες που έκανε για να παραθέτει πολυτελή δείπνα με αστακούς και ακριβά κρασιά όταν ήταν πρόεδρος του κοινοβουλίου, ανακοίνωσε σήμερα το πρωθυπουργικό γραφείο, επιβεβαιώνοντας ότι ο Φρανσουά ντε Ρουζί θα παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά την κατακραυγή που προκάλεσε η συμπεριφορά του.

Ο ερευνητικός ιστότοπος Mediapart, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του αυτήν την εβδομάδα αποκάλυψε ότι ο ντε Ρουζί και η σύζυγός του παρέθεσαν περίπου 12 πολυτελή δείπνα, κυρίως σε φίλους τους, στην επίσημη κατοικία του προέδρου του κοινοβουλίου στο κεντρικό Παρίσι, από τον Ιούνιο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2018.

Οι φωτογραφίες με τους τεράστιους αστακούς υπό το φως των κεριών και τον ντε Ρουζί να απολαμβάνει το δείπνο του σε ένα τραπέζι στρωμένο με ροδοπέταλα –για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου– εξόργισαν πολλούς στη Γαλλία. Και αυτό σε μια περίοδο που ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αποτινάξει την ταμπέλα του “προέδρου των πλουσίων”, λόγω της πολιτικής του υπέρ των επιχειρήσεων.

Στα προβλήματα του υπουργού Περιβάλλοντος προστέθηκε και το σημερινό δημοσίευμα του Mediapart. Σύμφωνα με αυτό, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 63.000 ευρώ για την ανακαίνιση του διαμερίσματος που του παρείχε η κυβέρνηση στη λεωφόρο Σεν-Ζερμέν, πάνω στις όχθες του Σηκουάνα.

Ο Μακρόν έχει ήδη χάσει έναν υπουργό Περιβάλλοντος, πέρσι, και επιπλέον ήρθε επί μήνες αντιμέτωπος με το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” που διαμαρτύρονταν για το υψηλό κόστος διαβίωσης και τη χαμηλή αγοραστική δύναμη των Γάλλων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ τονίζεται ότι θα διεξαχθεί έρευνα και αν διαπιστωθεί κακοδιαχείριση τα ποσά θα επιστραφούν στα κρατικά ταμεία.

“Ο Φρανσουά ντε Ρουζί αντιλαμβάνεται τα εύλογα συναισθήματα των συμπολιτών μας σε αυτή τη διένεξη και δεν θέλει να αφήσει σκιές αμφιβολίας” αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι δεσμεύτηκε να επιστρέψει τα χρήματα.

Ο 45χρονος ντε Ρουζί, πρώην μέλος των Πρασίνων και ακτιβιστής, παντρεμένος με μια δημοσιογράφο κουτσομπολίστικου περιοδικού, αρχικα αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη και χαρακτήρισε “παράξενες” τις κατηγορίες σε βάρος του. “Αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη για το γεγονός ότι ένας πρόεδρος κοινοβουλίου ή ένας υπουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να οργανώνει ανεπίσημες συναντήσεις, κατά τη διάρκεια δείπνων, με επικεφαλής επιχειρήσεων, προσωπικότητες του πολιτισμού και πρυτάνεις πανεπιστημίων”, είπε την Τετάρτη.

Σήμερα ωστόσο, με την κατακραυγή να συνεχίζεται, είπε ότι είναι πρόθυμος να “διορθώσει” τυχόν “λάθη κρίσης” που μπορεί να έκανε. Διέκοψε την επίσκεψη που πραγματοποιούσε στη δυτική Γαλλία και επέστρεψε στο Παρίσι για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό.

Τουλάχιστον δύο πρώην υπουργοί ζήτησαν την παραίτηση του ντε Ρουζί.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει