Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

«Δεν πρέπει η Φιλανδία να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας»

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης δεν μπορούν να αφήσουν την απαίτηση της Φινλανδίας για εγγύηση του δανείου της να εκτροχιάσει το δεύτερο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, προβλέποντας ότι αυτό θα εγκριθεί μέσα στο Σεπτέμβριο, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ισπανίδα υπουργός εξέφρασε την πεποίθησή της ότι τόσο το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα όσο και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα εγκριθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η Ισπανία δεν θεωρεί αναγκαία την εγγύηση για το δάνειο και δεν θα τη ζητήσει, πρόσθεσε η κυρία Σαλγάδο σε συνέντευξη που έδωσε στη Μαδρίτη. «Είναι ανοικτή η συζήτηση (σ.σ.: για το αίτημα της Φινλανδίας για εγγύηση)», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός, σημειώνοντας: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η συζήτηση αυτή δεν πρέπει να εμποδίσει τη λύση για την Ελλάδα και, αν έχουμε αυτό ως στόχο, είμαι βέβαιη ότι θα βρούμε λύση».

Δεν είναι λογικό, συνέχισε η υπουργός, να δοθεί εγγύηση μόνο σε μία χώρα της Ευρωζώνης για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι μπορεί να υιοθετηθεί μία νέα φόρμουλα – που δεν θα βασίζεται αναγκαστικά στο φιλανδικό σχέδιο – για τις χώρες που θέλουν ειδική προστασία.

«Η φινλανδική φόρμουλα δεν πρέπει να θεωρηθεί ως οριστική», τόνισε, προσθέτοντας: «Οι συζητήσεις στην Ευρωζώνη είναι ανοικτές και δεν είναι η πρώτη φορά που μία χώρα προτείνει κάτι και μετά αλλάζει ελαφρά τη θέση της κατά τη διάρκεια των συζητήσεων».

Η εκδήλωση σημαντικών ρευστοποιήσεων, με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο, προς το τέλος των συναλλαγών, ανέτρεψε το αρχικό θετικό σκηνικό και οδήγησε την αγορά σε σημαντική πτώση, κόντρα στο θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει