«Δεν υπάρχει, πλέον, κανένα άλλοθι για καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά στη σημερινή συγκυρία, που χαρακτηρίζεται σε ό,τι αφορά στη χώρα μας από την έξοδο του τόπου από την επιτροπεία και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, μπορεί να παίξει σημαντικό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο και, παράλληλα, να λειτουργήσει ως εργαλείο προάσπισης της δημοκρατίας» τονίζει σε άρθρο της στην «Νέα Σελίδα», η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου.

Υποστηρίζει ότι «σε εθνικό επίπεδο οι περιφέρειες της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν ως «ατμομηχανές» ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα των νέων ανθρώπων, δημιουργώντας και στηρίζοντας ένα σοβαρό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης».

Επισημαίνει, ταυτόχρονα, ότι «για να λειτουργήσουν όμως με τον τρόπο αυτό, απαιτείται η ανάλογη θεσμική προσαρμογή- μεταρρύθμιση. Απαιτούνται εκείνες οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που, χωρίς δημοσιονομικό κόστος, θωρακίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, απαλλάσσοντάς τη από αρμοδιότητες ενοχής, διασαφηνίζοντας και απλοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο και απελευθερώνοντας έτσι την τεράστια δυναμική που έχουν οι περιφέρειες».

Προσθέτει, δε, ότι «σήμερα, με το τέλος της επιτροπείας, δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλοθι προκειμένου να μην προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», σημειώνοντας, ιδιαίτερα, «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην μπει τέλος, για παράδειγμα, στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στις περιφέρειες χωρίς την ανάλογη μεταφορά πόρων».

Τέλος, η κ. Δούρου αναφέρει ότι το αίτημα του επανασχεδιασμού των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο ενόψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης, με την Περιφέρεια Αττικής να έχει καταθέσει έγκαιρα τις προτάσεις της.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018, 14:01

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει