Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Δεσμεύουν καταθέσεις και ενοίκια

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα της φοροδιαφυγής ξεκινάει από αύριο το υπουργείο οικονομικών και προκειμένου να εισπράξει όσα περισσότερα μπορεί, από τα ληξιπρόθεσμα χρεών πάνω 41 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» στις εφορίες επεκτείνει το μέτρο των κατασχέσεων εις χείρας τρίτων, σε μισθούς και ενοίκια.

Με την δυνατότητα που παρέχεται πλέον για άρση του τραπεζικού απορρήτου το υπουργείο οικονομικών έχει δώσει αυστηρές εντολές στις εφορίες να προχωρήσουν σε δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών ώστε να παρακρατείται μέρος από την μισθοδοσίας των μεγαλοοφειλετών ενώ σε αρκετές περιπτώσεις επιδιώκει να εισπράξει και ενοίκια για ακίνητα που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες που αρνούνται να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες τους με την εφορίας.

Στόχος είναι να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία καθώς καθαρά έσοδα εμφανίζονται το πρώτο εξάμηνο μειωμένα κατά 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο και μαζί με την υπέρβαση των δαπανών, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού φθάνει τα 4,5 δισ. ευρώ.

Με εγκύκλιο, που απέστειλε σε όλες τις εφορίες το υπουργείο Οικονομικών, ζητεί να ενεργοποιηθούν όλα τα μέσα, ώστε να εισπραχθεί ως το τέλος του χρόνου, το 20-30% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τα οποία ξεπερνούν τα 41 δισ. ενώ την ίδια ώρα 178.000 υποθέσεις παραβάσεων παραμένουν σε εκκρεμότητα στα αρχεία των εφοριών

Τις τελευταίες ημέρες, πληθαίνουν οι καταγγελίες από τους φορολογουμενους ότι ορισμένοι διευθυντές εφοριών ζητούν από τις τράπεζες τα ποσά καταθέσεων που έχουν σε αυτές οφειλέτες του δημοσίου και μέρος αυτών, δεσμεύεται υπέρ της εφορίας.

Επίσης ενημερώνουν επιχειρήσεις δημόσιες και μη, να παρακρατούν υπέρ του δημοσίου τουλάχιστον το 1/4 των αποδοχών των εργαζομένων τους για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ταυτόχρονα το δημόσιο κατάσχει και τα ενοίκια «εις χείρας τρίτων», πριν δηλαδή οι οφειλέτες τα εισπράξουν από τους ενοικιαστές τους. Οι ενοικιαστές κατοικιών που ανήκουν σε οφειλέτες του Δημοσίου θα κληθούν με επιστολή από το υπουργείο Οικονομικών να καταθέσουν το τίμημα του ενοικίου σε λογαριασμό του Δημοσίου.

Οι ομάδες εργασίας που καταρτίζουν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχουν θέσει ήδη σε κίνηση διαδικασίες σε βάρος ιδιοκτητών που έχουν χρέη στην εφορία, για να μπορεί το κράτος να κατάσχει, αρχικά τα ενοίκια που θα τους έδιναν οι ενοικιαστές και μελλοντικά, να δεσμεύσει τα ίδια τα ακίνητα.

Οι «κατασχέσεις μισθωμάτων εις χείρας ενοικιαστών», όπως θα ονομάζεται το συγκεκριμένο μέτρο, θα αναγκάζει τους ενοικιαστές να μην πληρώσουν τον ιδιοκτήτη αλλά να καταβάλουν τα ενοίκια στο κράτος, ως αντιστάθμισμα για τα χρέη του ιδιοκτήτη.

Στο στόχαστρο ΦΠΑ και ανέλεγκτες υποθέσεις

Στη «μάχη» της είσπραξής των οφειλών μπαίνουν και ιδιωτικά λογιστικά γραφεία, με κύριο στόχο 14.700 μεγαλοφειλέτες του δημοσίου, που χρωστούν στο κράτος 37 από τα 41 δισεκατομμύρια, καθώς ελάχιστες εφορίες, όπως η εφορία Ψυχικού έπιασαν ή ξεπέρασαν τον στόχο μείωσης των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στο «κυνήγι» της αύξησης των εσόδων θα βρεθούν και 233.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που δεν υπέβαλαν τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και παρά τις ειδοποιήσεις που έλαβαν με ηλεκτρονικά μηνύματα από το υπουργείο Οικονομικών, δεν προσήλθαν στις εφορίες να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Όλοι αυτοί, θα λάβουν ειδοποιητήρια για την καταβολή του ΦΠΑ που τους αναλογεί, ο οποίος θα τους προσδιοριστεί αυτόματα από τις εφορίες, με βάση τον μέσο όρο των δηλώσεων ΦΠΑ που είχαν υποβάλει τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα και απ’ όσους δεν είχαν καταβάλει φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας τα προηγούμενα χρόνια, αποφεύγοντας να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Ε9. Για αυτούς έχουν ζητηθεί στοιχεία για τα ακίνητά τους από τα υποθηκοφυλακία και αρκετοί ήδη καλούνται στις εφορίες.

Για όσους κατέχουν ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ, αντικειμενικής αξίας ανά άτομο, ή επιχειρήσεις με μεγάλο τζίρο εργασιών, που δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση, θα γίνει εξονυχιστικός έλεγχος για να πληρώσουν τις οφειλές που τους αναλογούν.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει ζητήσει να επισπευσθεί η εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, οι οποίες χρονίζουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει