Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Διήμερη απεργία προανήγγειλαν οι ηθοποιοί

Με βασικό αίτημα την καθιέρωση της υποχρεωτικότητας της ισχύος Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δια νόμου, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) εξήγγειλε απεργία για μεθαύριο, Σάββατο 23, από τις 9 το πρωί έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 24 προς 25 Μαρτίου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη δυσαρέσκειά του για τη «διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανεργία και κυρίως τη διάλυση του πολιτισμού».

Όπως σημειώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, το σωματείο των ηθοποιών διεκδικεί την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την Πανελλήνια Ένωση Ελεύθερου Θεάτρου (ΠΕΕΘ), όπως προέβλεπε το καθεστώς που ίσχυε έως πρότινος, δηλαδή 1.236 ευρώ το μήνα μεικτά και διάρκεια τετραμήνου. Αντ΄ αυτού, τόνισαν, η τελική έγγραφη πρόταση, που τους κατατέθηκε από την ΠΕΕΘ – και ενώ είχαν προηγηθεί προφορικές διαπραγματεύσεις- προτείνει συμβάσεις για τα μέλη του ΣΕΗ στα 865 ευρώ τον μήνα μεικτά και 650 ευρώ για τους πρωτοεμφανιζόμενους ηθοποιούς.

«Η πρόταση αυτή είναι ένα τελεσίγραφο που δεν επιδέχεται άλλη απάντηση. Η απεργία είναι ο μόνος τρόπος απάντησης απέναντι στη λογική, που οδηγεί τον κλάδο στην απόλυτη εξαθλίωση και απαξίωση» ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΗ, Ηρώ Μανέ και πρόσθεσε: «Εδώ και αρκετό καιρό, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών διαπραγματευόταν με τους θεατρικούς επιχειρηματίες την υπογραφή μιας νέας συλλογικής σύμβασης. Αυτοί, όμως, καλυπτόμενοι πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές στον εργασιακό χώρο, ύστερα από τέσσερις μήνες και πολλές καθυστερήσεις, σήμερα υπαναχωρούν και προτείνουν όρους πιο δυσμενείς και εξευτελιστικούς ακόμα και απ’ αυτούς που ανεπίσημα είχαν προτείνει στην αρχή των διαπραγματεύσεων, περιφρονώντας έτσι τις προσπάθειές μας για εξεύρεση λύσης».

Όπως σημείωσε ο γραμματέας του ΣΕΗ, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, στο κλάδο των ηθοποιών η ανεργία αγγίζει το 90% και η εργασία (για όσους τυχαίνει να βρουν) είναι εποχιακή.

«Ένας ηθοποιός είναι αναγκασμένος με εργασία τριών κακοπληρωμένων μηνών να καλύψει τα έξοδα και τις ανάγκες του για όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Αμειβόμαστε με μισθούς πείνας ή ισχνά ποσοστά, πολύ συχνά ανασφάλιστοι, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η εξασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης, και επιδότησης ανεργίας» συμπλήρωσε η κ. Μανέ.

Οι ηθοποιοί αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που πλήττουν τον κλάδο. Έκαναν λόγο για έλλειψη παραγωγής σειρών και τηλεταινιών στη δημόσια τηλεόραση, για κοπιώδεις προσπάθειες, προκειμένου να εξασφαλίσουν πενιχρά πνευματικά δικαιώματα από σειρές που επαναλαμβάνονται στην ιδιωτική τηλεόραση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει