Δικαστήριο καταδίκασε δημοσιογράφο που κατηγορούνταν για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας


Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 18:08

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα ερήμην τον γερμανοτούρκο δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτσέλ σε φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και το Βερολίνο.

Ο Γιουτσέλ είχε αποφυλακιστεί τον Φεβρουάριο 2018 αφού είχε παραμένει έναν χρόνο στη φυλακή χωρίς να έχουν απαγγελθεί σε βάρος του κατηγορίες. Επέστρεψε στο Βερολίνο αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Ο Γιουτσέλ αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο δημοσιογράφος κατηγορούνταν ότι διέδωσε προπαγάνδα υπέρ τόσο του Φετουλάχ Γκιουλέν, του ιερωμένου που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται από την Άγκυρα ότι εξύφανε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, όσο και υπέρ του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που από τα χρόνια του 1980 διεξάγει ένοπλη εξέγερση στην Τουρκία.

Η σύλληψη του Γιουτσέλ είχε οδηγήσει σε παρατεταμένη ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία. Λίγο μετά τη σύλληψή του, το Βερολίνο απαγόρευσε σε Τούρκους υπουργούς να εκφωνούν ομιλίες σε συγκεντρώσεις εκπατρισμένων Τούρκων, ενώ ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκάλεσε τον Γιουτσέλ τρομοκράτη πράκτορα και η Άγκυρα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι υποστηρίζει το δίκτυο του Γκιουλέν.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020, 18:08

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει