Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Διορθώσεις στο χαράτσι και εξαιρέσεις ομάδων

Διορθώσεις των λαθών που παρατηρούνται σε πολλά εκκαθαριστικά του τέλους ακινήτωνύστερα από συνεργασία της ΔΕΗ με τους Δήμους, περισσότερες δόσεις από τη ΔΕΗ στην καταβολή του τέλους ακινήτων για το 2012 καθώς και εξαιρέσεις από την πληρωμή του τέλους των οικονομικά αδυνάτων ομάδων του πληθυσμού αποφασίστηκαν προκειμένου να ξεπεραστούν τα μεγάλα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με τα εσφαλμένα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί στους φορολογούμενους για το τέλος ακινήτων.

Αυτά αποφασίστηκαν σε ευρεία σύσκεψη στο γραφείο του Ευ. Βενιζέλου, στην οποία συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, καθώς και οι αρμόδιοι παράγοντες της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

– Η ΔΕΗ θα στείλει στους δήμους – ένα αντίγραφο θα αποσταλεί και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων- όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου.

Στη συνέχεια οι δήμοι θα καλέσουν τους δημότες τους για να διορθώσουν τα προβλήματα που έχουν προκύπτει με τα λανθασμένα στοιχεία ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση των δημοτικών αρχείων με τα αρχεία της ΔΕΗ και το αρχείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις καταβολής του τέλους ακινήτων.

– Δόθηκε εντολή από τον κ. Βενιζέλο να συμπληρωθεί η σχετική υπουργική απόφαση ώστε να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες. Ειδικότερα, το υπουργείο θα προχωρήσει σε εξαιρέσεις ανέργων, αναπήρων, υπερηλίκων και ενδεχομένως ατόμων με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

– Η είσπραξη του τέλους για το 2012 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα κατανεμηθεί στις περισσότερες δυνατές δόσεις, με βάση τις δυνατότητες που έχει το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι η ροή εξόφλησης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ είναι ικανοποιητική και είναι αντίστοιχη με τη συνήθη ροή εξόφλησης των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Επίσης, επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας σύμφωνα με το υπουργείο έχει εκδοθεί καθ΄ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες.

Ειδικότερα μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα κριθεί ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας είναι αναρμόδιο να κρίνει θέματα φόρων και τελών.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων.

Αποφασίστηκε μάλιστα όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής αυτού του μέτρου.

Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω sms να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ηλίας Λιακόπουλος θα κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών σε μεμονωμένες περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει