Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Διπλασιάστηκε η εβδομαδιαία αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ

Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η παρεμβατική προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την προηγούμενη εβδομάδα, μέσω αγορών κρατικών ομολόγων από την δευτερογενή αγορά. Η ΕΚΤ προσπάθησε να εξισορροπήσει, ως ένα βαθμό, το διαρκώς αυξανόμενο κόστος δανεισμού των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα.

Και ενώ η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μεταδίδεται με γοργούς ρυθμούς, απειλώντας πλέον ανοιχτά τον πυρήνα της ζώνης του ευρώ, αυξάνονται οι φωνές που κάνουν λόγο για μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΚΤ, καθώς και για το επόμενο κομβικό βήμα, της έκδοσης δηλαδή του ευρωομολόγου.

Η ΕΚΤ διπλασίασε σχεδόν τις αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Αγόρασε περίπου 8 δισ. ευρώ ομόλογα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το τρέχον έτος , συνολικά η Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει ομόλογα, μέσω της δευτερογενής αγοράς, αξίας 194,5 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες κινήσεις δεν κρίθηκαν επαρκείς για να λειτουργήσουν ως ανάχωμα για την εξάπλωση της κρίσης χρέους, στην καρδιά της Ευρωζώνης. Η Γαλλία βρίσκεται, πλέον, υπό την δαμόκλειο σπάθη των αγορών. Οι φωνές, τόσο από την Ε.Ε. όσο και εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, αυξάνονται, ζητώντας μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά και έκδοση ευρωομολόγων. Όμως, η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά στην ιδέα του ευρωομόλογου, γιατί το κόστος δανεισμού της θα αυξηθεί προσεγγίζοντας το μέσο όρο των 17 κρατών – μελών της Ευρωζώνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει