Διπλωματικό παρασκήνιο για την Αν. Μεσόγειο: Δεύτερη επικοινωνία Μητσοτάκη – Τραμπ – Πιθανό νέο τηλεφώνημα Μέρκελ


Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 08:16

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο επικρατεί για την επίλυση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ενώ η Άγκυρα παρέτεινε με NAVTEX την παμονή του Oruc Reis στην περιοχή, σε μια αντίδραση που ερμηνεύεται ως αρνητική απάντηση στην διαμεσολαβητική προσπάθεια του Βερολίνου και του απεσταλμένου του σε Αθήνα και Άγκυρα ΥΠΕΞ, Χάϊκο Μάας.

Χθες, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η Άνγκελα Μέρκελ – μετά την άκαρπη προσπάθεια του Χάιο Μάας – δεν αποκλείεται σήμερα Παρασκευή να έχει εκ νέου επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο αμερικανός προέδρος Ντόναλντ Τραμπ στην επικοινωνία που είχε χθες τα μεσάνυχτα για δεύτερη φορά με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, τον ενημέρωσε για τη συνομιλία που είχε νωρίτερα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι θέλει αποκλιμάκωση της έντασης, κάτι που είχε υπογραμμίσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Συγκεκριμένα, σε αυτή την πρώτη επικοινωνία τους, ο πρόεδρος των ΗΠΑ – σύμφωνα με ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας – εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ δύο νατοϊκών συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους».

Από την ελληνική πλευρά – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020, 08:16

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει