ΔΝΤ: Σε καλό δρόμο οι μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για τη μεταρρύθμιση των δημόσιων οικονομικών της, προειδοποιώντας ότι η παρατεταμένη ύφεση καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας από την κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές.
“Η εξυγίανση των υποκεφαλαιοποιημένων τραπεζών έχει φτάσει σε προχωρημένο στάδιο και βασικές μεταρρυθμίσεις στον ισπανικό χρηματοοικονομικό τομέα έχουν είτε ήδη υιοθετηθεί ή δρομολογηθεί”, αναφέρει το ΔΝΤ στη τριμηνιαία έκθεση προόδου για τη χώρα.
“Για το επόμενο διάστημα, θα είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ορμή με την ολοκλήρωση των δρομολογημένων μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει το Ταμείο στην έκθεση του.
Σημειώνει ταυτόχρονα ότι οι κίνδυνοι στην οικονομία και τραπεζικό τομέα της Ισπανίας παραμένουν αυξημένοι.
Για τον τραπεζικό κλάδο αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση έχει περιορίσει τον δανεισμό προς την ισπανική οικονομία, ενώ για τις τράπεζες που ενδεχομένως να χρειάζεται να ενισχύσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους προτείνει να μειώσουν τα μερίσματα τους ή να διαθέσουν νέες μετοχές αντί να περιορίζουν τις χορηγήσεις τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Το ΔΝΤ προειδοποιεί παράλληλα ότι τα υψηλά επίπεδα του δημοσιονομικού ελλείμματα θα απαιτούσαν σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή στις κυβερνητικές δαπάνες κάτι που αυξάνει τους κινδύνους στο οικονομικό outlook.
Πηγή – Protothema.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει