Δύο νεκροί στη Νασιρίγια από επιδρομή ενόπλων εναντίον καταυλισμού αντικυβερνητικών διαδηλωτών


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 16:33

Ένοπλοι αγνώστου ταυτότητας άνοιξαν πυρ σήμερα εναντίον πλατείας όπου έχουν κατασκηνώσει εδώ και μήνες διαδηλωτές στην πόλη Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ένοπλοι άνδρες που επέβαιναν σε φορτηγάκια εισήλθαν στην πλατεία Χαμπούμπι στη Νασιρίγια και πυρπόλησαν τις σκηνές των διαδηλωτών. Παράλληλα, άνοιξαν πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν δύο εξ αυτών. Συνολικά 75 διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, οι περισσότεροι από πραγματικές σφαίρες.

Λίγες ώρες αργότερα, οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην πλατεία και έκλεισαν δύο από τις κεντρικές γέφυρες της Νασιρίγια. Στην ιερή πόλη Νατζάφ, επίσης στο νότιο Ιράκ, ο βασικός καταυλισμός των διαδηλωτών πυρπολήθηκε τη νύχτα από αγνώστους.

Το Ιράκ είναι «θέατρο» από την 1η Οκτωβρίου ενός άνευ προηγουμένου κινήματος εναντίον της κυβερνώσας ελίτ, το οποίο ενώ αρχικά κατήγγειλε την ανεργία, την απουσία βασικών υποδομών και την ενδημική διαφθορά, τώρα ζητεί πρόωρες εκλογές και έναν ανεξάρτητο πρωθυπουργό.

Μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αμερικανικό πλήγμα στη Βαγδάτη, στις 3 Ιανουαρίου το κίνημα αυτό υποχώρησε, όμως πριν από μία εβδομάδα οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές επέστρεψαν στους δρόμους απορρίπτοντας οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη χώρα.

Οι διαδηλωτές έχουν αρχίσει και πάλι να κλείνουν δρόμους καίγοντας λάστιχα αυτοκινήτων και εγείροντας οδοφράγματα, όμως οι δυνάμεις αντιμετώπισης ταραχών απάντησαν με βία. 21 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα και δεκάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί.

Εξάλλου, από την Παρασκευή οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν αρχίσει να εισβάλλουν στους βασικούς καταυλισμούς των διαδηλωτών και να τους διαλύουν, αφού ο ισχυρός σιίτης ηγέτης Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε ότι δεν τους στηρίζει πλέον. Η απόφαση του Σαντρ έχει προκαλέσει ανησυχία ότι θα ανοίξει το πεδίο στο καθεστώς να καταστείλει τις διαδηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2020, 16:33

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει