Είναι θέμα χρόνου κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες να υιοθετήσουν μέτρα όπως αυτά της Ιταλίας

Είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προεξόφλησε χθες ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Ιταλία, που γειτονεύει με την Αυστρία, έθεσε το βόρειο τμήμα της σε καραντίνα χθες, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, της οικονομικής πρωτεύουσας, καθώς εφαρμόζει πλέον πολύ πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επιδημία, που παίρνει διαστάσεις με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Βιένη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνονται «αιφνίδιοι» υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορά της με την Ιταλία για δύο εβδομάδες.

Η Αυστρία «ασφαλώς» θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, τόνισε ο Κουρτς, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε. Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες – αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία. Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε», είπε ο Κουρτς.

Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, έκρινε ακόμη ο συντηρητικός αυστριακός καγκελάριος.

«Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας, οι «αιφνίδιοι» έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα. Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει