Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εκπέμπουν SOS οι καταστηματάρχες

Ο τζίρος τις πρώτες είκοσι ημέρες των θερινών εκπτώσεων είναι, μεσοσταθμικά, τουλάχιστον 25% χαμηλότερος από πέρυσι, μείωση που αποτελεί τη μεγαλύτερη της τελευταίας τριετίας, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία δειγματοληπτικών ερευνών των Εμπορικών Συλλόγων όλης της χώρας, που συγκέντρωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τοπικών συλλόγων, 8 στους 10 εμπόρους επιβεβαιώνουν την πτωτική πορεία του τζίρου τους, 2 στους 10 δηλώνουν ότι ο τζίρος τους κινείται στα ίδια, εξίσου χαμηλά περσινά επίπεδα, ενώ υπάρχουν εμπορικοί σύλλογοι που αναφέρουν πτώση του τζίρου μέχρι και 60%.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι τα μεγάλα ποσοστά των εκπτώσεων στις βιτρίνες των καταστημάτων, από την πρώτη κιόλας μέρα, δεν συγκίνησαν τους καταναλωτές, οι οποίοι είναι πολύ διστακτικοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους, παρά τις κατά τουλάχιστον 15% φθηνότερες φετινές εκπτωτικές τιμές, ενώ προσθέτει ότι η χρήση των πιστωτικών καρτών τη θερινή περίοδο περιορίστηκε στις περιπτώσεις άτοκων δόσεων και γενικά ήταν και πάλι μειωμένη «λόγω της υπερχρέωσης των καρτών των καταναλωτών και των υψηλών επιτοκίων χρέωσης».

Σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ οι εκπτώσεις – Άδεια τα ταμεία

Ειδικότερα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρει ότι οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν στην ένδυση – υπόδηση μια μείωση τζίρου κατά 22-25%, στον οικιακό εξοπλισμό, στα ηλεκτρικά είδη και έπιπλα 20-23%, στα βιβλία – χαρτικά και δώρα 20-22%. Τα πολυκαταστήματα, επίσης, παρουσιάζουν μια σημαντική μείωση των πωλήσεών τους στα επίπεδα του 7-10%.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι το ίδιο διάστημα τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων επίσης εμφανίζουν μείωση κατά 6-8%, ενώ στα μικρότερα καταστήματα τροφίμων, ποτών και καπνού η αρνητική μεταβολή του δείκτη κύκλου εργασιών κυμαίνεται από 17-20%.

Με αντίστοιχο αρνητικό πρόσημο κυμαίνονται και οι δείκτες μεταβολής του όγκου πωλήσεων σε όλες τις εμπορικές δραστηριότητες, με τη μεγαλύτερη μείωση στον κλάδο του αυτοκινήτου και στα καύσιμα, που επιβεβαιώνει τις περιορισμένες καλοκαιρινές μετακινήσεις των Ελλήνων.

Σημαντικός αριθμός εμπόρων δήλωσαν πως μετά από τρεις εβδομάδες αναμονής, οι φετινές εκπτώσεις είναι σαν να μην ξεκίνησαν ποτέ, ενώ συνδέουν την πεσμένη κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί, χωρίς όμως να μπορούν να προσδιορίσουν το μέγεθος της ζημιάς.

Το μόνο ίσως θετικό συμπέρασμα είναι οι φθηνότερες καλοκαιρινές τιμές και η ικανοποίηση ότι οι θερινές εκπτώσεις με την έναρξή τους έριξαν φέτος τον πληθωρισμό στο 2,4%, σε σύγκριση με το 5,5% του Ιουλίου του 2010.

Από τα αναλυτικά στοιχεία των τοπικών συλλόγων προκύπτει ότι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λευκάδα, η Ξάνθη, η Κοζάνη και η Χαλκίδα δηλώνουν πτώση του τζίρου μέχρι 40%, κυρίως στα καταστήματα ένδυσης υπόδησηςπτώση του τζίρου, έως 60% αναφέρει ο εμπορικός σύλλογος Φλώρινας.

Η Σύρος, η Καστοριά, η Βέροια, η Αλεξανδρούπολη, οι Σέρρες, τα Ιωάννινα δηλώνουν πτώση μέχρι 30%. Οι εμπορικοί σύλλογοι στο Βόλο, τη Λάρισα, την Κέρκυρα, την Έδεσσα και την Πτολεμαΐδα αναφέρουν πτώση 20%-25%, ενώ μικρότερα ποσοστά απώλειας τζίρου δηλώνουν οι εμπορικοί σύλλογοι σε Καβάλα, Καλαμάτα, Τρίπολη, Λιτόχωρο, Πάτρα, Ρόδο και Κρήτη.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει