Ελευθέριος Βενιζέλος – Έλενα Σκυλίτση: Ένας γάμος εθνικού συμφέροντος στο COSMOTE HISTORY HD

Με τον γάμο του Ελευθέριου Βενιζέλου, του πολιτικού που πρωταγωνίστησε στην πολιτική σκηνή της χώρας τον 20ό αιώνα, και της πλούσιας Ελληνίδας ομογενούς του Λονδίνου Έλενας Σκυλίτση συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα η σειρά ντοκιμαντέρ σε παραγωγή COSMOTE TV, «Ζευγάρια που έγραψαν ιστορία».

Μεταξύ άλλων, στο επεισόδιο παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο γάμος των δύο επιφανών Ελλήνων εκείνης της εποχής θεωρήθηκε γάμος εθνικού συμφέροντος, καθώς και το πώς η Έλενα Σκυλίτση, με τις γνωριμίες και τα χρήματα που προσέφερε στον Βενιζέλο, κατάφερε να τον βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του (Παρασκευή 6/3, 22.00, COSMOTE HISTORY HD).

Δείτε το βίντεο:

 

Το θέμα της αρχαιοκαπηλίας και της προσπάθειας επαναπατρισμού αρχαιοτήτων και πολιτιστικών θησαυρών, πραγματεύεται η διεθνώς διακεκριμένη σειρά ντοκιμαντέρ «Τα Λάφυρα», σε συμπαραγωγή COSMOTE TV.

Στο δεύτερο επεισόδιο της σειράς, παρουσιάζεται το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, το οποίο εδώ και χρόνια απασχολεί τη διεθνή κοινότητα (Πέμπτη 12/3, 21.00, COSMOTE HISTORY HD). Η παραγωγή και σκηνοθεσία της σειράς φέρουν την υπογραφή των πολυβραβευμένων Markell Brothers.

Το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ο τόπος μου γιορτάζει», σε παραγωγή COSMOTE TV, είναι αφιερωμένο στο έθιμο «Καζανιές», που αναβιώνει κάθε Νοέμβριο στα Μαστοροχώρια των Ιωαννίνων και της Κόνιτσας. Το έθιμο περιλαμβάνει την παρασκευή του παραδοσιακού τσίπουρου, μία  διαδικασία που καταλήγει σε ένα γλέντι με όργανα και ρυθμούς της Ηπείρου (Κυριακή 8/3, 16.00, COSMOTE HISTORY HD).

Το ταξίδι στην ιστορία των επιστημών στην Ελλάδα συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στο COSMOTE HISTORY HD, μέσα από το νέο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Ελληνική Επιστήμη». Με επίκεντρο την ανθρώπινη μνήμη, η ερευνητική ομάδα της Διευθύντριας Ερευνών στο IMBB-ΙΤΕ, Δρ. Παναγιώτα Ποϊράζη παρουσιάζει και εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί πραγματικά η μνήμη του ανθρώπου (Κυριακή 8/3, 20.00).

Στα επόμενα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», ο καθηγητής γλωσσολογίας του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης παρουσιάζει τις γλωσσικές δυσκολίες των λέξεων «μάντης», «έρπης», «φυγάς» και «μετεξεταστέος», την οικονομία στη δήλωση των σημασιών της γλώσσας με ελάχιστους φθόγγους, τις ορθογραφικές δυσκολίες που συναντάμε στις ομόηχες λέξεις (πχ. η σορός – ο σωρός) και τα παρώνυμα (πχ. μέτωπο – μετόπη), καθώς και τη συμφωνία των αριθμητικών επιθέτων με τα ουσιαστικά (πχ. στη μία η ώρα αντί στις μία).

Η εκπομπή προβάλλεται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50 στο COSMOTE HISTORY HD.

Στο πλαίσιο του μηνιαίου αφιερώματος του COSMOTE HISTORY HD «Στα Μονοπάτια του Ολύμπου», προβάλλεται το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Τέσσερα μονοπάτια ως τους θεούς», στην οποία τέσσερις ομάδες ορειβατών ακολουθούν τέσσερις διαφορετικές διαδρομές με στόχο την κατάκτηση του Μύτικα, της ψηλότερης κορυφής του Ολύμπου.

Την Κυριακή 8/3 στις 21.00, θα «ακολουθήσουμε» τους ορειβάτες στη διαδρομή που ξεκινάει από τη θέση «Πριόνια» και περνά από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός», η οποία είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του βουνού και αποτελεί ταυτόχρονα και την φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια (Κυριακή 8/3, 21.00).

Τα επεισόδια όλων των σειρών είναι διαθέσιμα μετά την προβολή τους on demand στη δωρεάν υπηρεσία COSMOTE TV PLUS.

Δείτε περισσότερα εδώ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει