Εμπορική σύγκρουση Ιαπωνίας – Νότιας ΚορέαςΗ Σεούλ στηλίτευσε σήμερα το σχέδιο του Τόκιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται ελάχιστοι εμπορικοί περιορισμοί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως θα σημάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία διαβούλευση.

Το σχέδιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από την αποκαλούμενη ιαπωνική λευκή λίστα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα που απειλεί να υπονομεύσει την εταιρική σχέση ως προς το εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του.

Η Σεούλ προέτρεψε το Τόκιο να ακυρώσει το σχέδιο.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί περιορισμοί βάσει του νόμου για τον έλεγχο του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες για να διαθέτουν στη Νότια Κορέα διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ειδών που μπορεί να αξιοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές, κυρίως σε οπλικά συστήματα.

Ο ιαπωνικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 06:36

Πηγή: euro2day.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει