Εν αναμονή της παραίτησης του κυβερνήτη Ρικάρντο Ροσέλο

Ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο Ρικάρντο Ροσέλο αναμένεται να παραιτηθεί σήμερα έπειτα από σχεδόν δύο εβδομάδες μαζικών κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησής του, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τη δημοσίευση προσβλητικών μηνυμάτων σε διαδικτυακή ομάδα συνομιλιών με βοηθούς του, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ήδη παραιτηθεί.

Ο Ροσέλο δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε κάποια ανακοίνωση, αλλά τα μεγάλα τοπικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι επίκειται η παραίτησή του.

Οι διαδηλωτές υποδέχθηκαν με επευφημίες τα δημοσιεύματα αυτά χθες το βράδυ, αλλά προειδοποίησαν ότι η αποχώρησή του δεν θα δώσει τέλος στις διαδηλώσεις, οι οποίες συνεχίζονται σήμερα για 12η ημέρα.

Αν πράγματι παραιτηθεί, αυτή που θα τον αντικαταστήσει αναμένεται να είναι η υπουργός Δικαιοσύνης Γουάντα Βάσκες, την οποία οι διαδηλωτές απορρίπτουν λόγω των δεσμών της με τον Ροσέλο.

Χθες Τρίτη παραιτήθηκε επίσης ο επικεφαλής του επιτελείου του κυβερνήτη την ώρα που η εισαγγελία διερευνά το σκάνδαλο με τα προσβλητικά μηνύματα στο Διαδίκτυο.

Χθες και σήμερα επικρατούσε σχετική ηρεμία έξω από το κυβερνητικό μέγαρο με το πλήθος να περιορίζεται μόνον σε ζητωκραυγές και συνθήματα σε αντίθεση με τη διαδήλωση που έγινε τη Δευτέρα κατά την οποία ορισμένοι διαδηλωτές πετούσαν μπουκάλια και η αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος.

Οι κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή τη Δευτέρα περίπου 500.000 ανθρώπων στο Σαν Χουάν συνεχίζουν να συγκλονίζουν το αμερικανικό αυτό έδαφος την ώρα που αγωνίζεται για να ανακάμψει από τον καταστροφικό κυκλώνα Μαρία από τον οποίο επλήγη πριν από δύο χρόνια και ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 3.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Ροσέλο κατηγορείται για διαφθορά και επίσης επικρίνεται για τον τρόπο που χειρίστηκε τις επιπτώσεις του καταστροφικού κυκλώνα Μαρία. Ωστόσο το σκάνδαλο, που έγινε γνωστό ως “Chatgate”, ήταν αυτό που οδήγησε στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής κρίση της κυβέρνησης.

Οι πρόσφατες διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από τη δημοσίευση στις 13 Ιουλίου μηνυμάτων chat στα οποία ο κυβερνήτης Ροσέλο, ορισμένα μέλη της κυβέρνησής του και άλλοι κάνουν δυσφημιστικά σχόλια, ομοφοβικά και σεξιστικά, και για πολιτικούς αντιπάλους τους.

Στα μηνύματα αυτά, τα οποία διέρρευσαν από το Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του Πουέρτο Ρίκο, περιλαμβάνονταν επίσης αστεία για τα θύματα του κυκλώνα Μαρία.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Nuevo Dia, η οποία γράφει σήμερα επικαλούμενη πηγές που δεν κατονομάζει, επίκειται παραίτηση του Ροσέλο και αντικατάστασή του από τη Βάσκες, μια σχετική ανακοίνωση θα γίνει έως τις 19:00 ώρα Ελλάδος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει