Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Εξελίξεις για το ζήτημα του ακροδεξιού κόμματος NPD

Από την κυβέρνηση της Γερμανίας αποφασίστηκε και τυπικά σήμερα να μην συμμετάσχει στην διαδικασία που έχει κινηθεί με στόχο να τεθεί εκτός νόμου ένα ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα, αν και θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, είπαν κυβερνητικά στελέχη.

Το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD), το σύνθημα του οποίου είναι «Δουλειά, Οικογένεια, Πατρώα Γη», είναι ανοικτά εχθρικό έναντι των ξένων και θεωρείται πως συνδέεται με νεοναζιστικές οργανώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση «αναγνωρίζει και σέβεται» τη νομική διαδικασία η οποία κινήθηκε εναντίον του NPD τον Δεκέμβριο από την άνω βουλή, την Μπούντεσρατ, αλλά δεν είναι «φρόνιμο» η κυβέρνηση να συμμετάσχει σε αυτή.

Ο Φρίντριχ, μέλος του συντηρητικού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), μείζονος εταίρου της κυβέρνησης της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, είχε ανακοινώσει τον Φεβρουάριο ότι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα εξέταζαν την υπόθεση και θα ανακοίνωναν εντός του Μαρτίου μια απόφαση για το θέμα. Το κόμμα που αποτελεί τον ήσσονα εταίρο του συνασπισμού, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), τορπίλισαν την πρωτοβουλία.

Ο ηγέτης του FDP και αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ δήλωσε την Δευτέρα ότι «δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την βλακεία», προσθέτοντας ότι η ιδεολογία της ακροδεξιάς πρέπει να καταπολεμηθεί με πολιτικά μάλλον, παρά νομικά μέσα.

Το ζήτημα πλέον θα κληθεί να εξετάσει η κάτω βουλή, η Μπούντεσταγκ, η οποία αναμένεται να αρχίσει διαβουλεύσεις για την υπόθεση μετά τις διακοπές του Πάσχα (31η Μαρτίου).

ΠΗΓΗ: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει