Εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφώνΗ αεροπορία της Κολομβίας μελετά προτάσεις που της υπέβαλαν οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ισπανίας και της Σουηδίας όσον αφορά την αντικατάσταση απαρχαιωμένων μαχητικών της, γνωστοποίησε χθες Τρίτη το γενικό επιτελείο.

Η αντικατάσταση των περίπου είκοσι μαχητικών Kfir, ισραηλινής προέλευσης, που η Μπογκοτά είχε αγοράσει πριν από τρεις δεκαετίες, ενδέχεται να κοστίσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην κολομβιανή πολεμική αεροπορία, υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας, «διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ, έχουν υποβάλει επίσημες προτάσεις στην Κολομβία για την αντικατάσταση του σμήνους» των μαχητικών αυτών, που είχαν τεθεί αρχικά σε υπηρεσία τη δεκαετία του 1970 (επρόκειτο για αναβαθμισμένη εκδοχή — με τροποποιημένο από τους Ισραηλινούς κινητήρα της General Electric, ισραηλινά ηλεκτρονικά και ραντάρ — του μαχητικού πολλαπλών ρόλων Mirage 5 της Dassault· το Ισραήλ απέσυρε τα αεροσκάφη του τύπου από την ενεργό δράση τη δεκαετία του 1990).

«Εξετάζονται αεροσκάφη όπως το Gripen της Saab, το Eurofighter και το F-16, διαδικασία που θα επιτρέψει να προταθεί (από την κολομβιανή ΠΑ) η λήψη αποφάσεων τη στιγμή που θα ορίσει η κυβέρνηση», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρά τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του εκσυγχρονισμού του στρατιωτικού υλικού της χώρας.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2019, 01:29

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει