Εξύβρισες τον Ερντογάν; Πρόστιμο!

«Καμπάνα» ύψους 3.500 ευρώ σε πολιτικό αντίπαλο του τούρκου προέδρου

Ένα δικαστήριο της Άγκυρας καταδίκασε σήμερα τον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιβάλλοντάς του να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10.000 τουρκικών λιρών (περίπου 3.500 ευρώ) ως αποζημίωση στον ισλαμοσυντηρητικό πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή τον εξύβρισε, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ετυμηγορία του ο δικαστής έκρινε ένοχο τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στην κατηγορία ότι εξύβρισε και παραβίασε τα δικαιώματα του Ερντογάν, όταν εκείνος ήταν πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε τον Ιανουάριο του 2013.

Στην ομιλία αυτή, ο Κιλιτσντάρογλου είχε αναφερθεί στις σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετώπιζε εκείνην την εποχή ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, οι συγγενείς του και πολλοί υπουργοί του κόμματος που κυβερνά την χώρα από το 2002. Η δικαιοσύνη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο, χωρίς να δώσει καμία συνέχεια.

Στην αγόρευσή του, ο δικηγόρος του Κιλιτσντάρογλου, Τζελάλ Τσελίκ, είχε ζητήσει την απαλλαγή του πελάτη του με το επιχείρημα ότι οι δηλώσεις αυτές βασίζονταν σε «αποδεδειγμένα γεγονότα» και εξυπηρετούσαν «το κοινό συμφέρον».

Ο Ερντογάν, που εξελέγη πρόεδρος της χώρας τον περασμένο Αύγουστο, είχε ζητήσει από τον αντίπαλό του ως αποζημίωση το πόσο τω 100.000 τουρκικών λιρών.

Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας το 2003 ο Ερντογάν έχει εντείνει τις προσφυγές στη Δικαιοσύνη με την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον των πολεμίων του, πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών ή απλών πολιτών.

Την Τρίτη το βράδυ, άρτι αφιχθείς έπειτα από την επίσκεψή του στο Ιράν, ο Ερντογάν δικαιολόγησε τις δικαστικές αυτές διαδικασίες στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν: «θεωρώ τον εαυτό μου έναν φυσιολογικό άνθρωπο και λέω στους δικηγόρους μου “αυτό δεν είναι κριτική, όταν αυτό γίνεται προσβολή, κάντε ό,τι προβλέπει ο νόμος”», τόνισε ο ίδιος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει