Επίθεση του ISIS με 5 νεκρούς και 10 απαχθέντες στη Λιβύη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πολίτες, σκοτώθηκαν τη Δευτέρα και άλλοι δέκα απήχθησαν στην αλ Τζούφρα, στην κεντρική Λιβύη, κατά τη διάρκεια επίθεσης, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Η περιοχή της αλ Τζούφρα ελέγχεται εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης και «μαύρου προβάτου» για τους ισλαμιστές και τους τζιχαντιστές, ο οποίος διοικεί τον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ).

Η επίθεση έγινε στο χωριό αλ Φουκάχα, περίπου 800 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Λιβύης, της Τρίπολης.

Σε ανακοίνωσή του, το ΙΚ υποστήριξε ότι πήρε τον έλεγχο του χωριού για αρκετές ώρες, ενώ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για την επίθεση ενός βομβιστή-καμικάζι εναντίον ανδρών του ΛΕΣ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση ανέφερε ότι κατέλαβε έπειτα από έφοδο ένα αστυνομικό τμήμα και σπίτια αναζητώντας «αποστάτες» που ανήκουν στις τάξεις του στρατού, της αστυνομίας και κατασκόπων τους, και «αιχμαλώτισε έναν μεγάλο αριθμό» των προσώπων που «καταζητούσε».

Ο εκπρόσωπος του ΛΕΣ, ο στρατηγός Άχμεντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους τρεις πολίτες, έναν στρατιωτικό τραυματία και «δέκα αγνοούμενους, πιθανόν απαχθέντες».

Νωρίτερα ο Αμπντελατίφ Τζαλάλα, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στην Αλ Τζούφρα, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τρεις νεαροί πολίτες κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν στην επίθεση, που διαπράχθηκε τα ξημερώματα.

Ο Μισμάρι διευκρίνισε ότι δυνάμεις του ΛΕΣ έσπευσαν στην περιοχή μετά την επίθεση, αλλά τα μέλη του ΙΚ είχαν τραπεί σε φυγή προς νότο και σκότωσαν έναν πέμπτο άνδρα και τραυμάτισαν άλλον έναν σε ένα φυλάκιο.

Μια άλλη πηγή, ο Ισμαήλ αλ Σερίφ, βουλευτής από την Αλ Τζούφρα, μίλησε για πέντε πολίτες που αποκεφαλίστηκαν από μέλη του ΙΚ, τα οποία εξαπέλυσαν την επίθεση χρησιμοποιώντας 25 οχήματα. Κατά τον ίδιο, οι τζιχαντιστές πυρπόλησαν το κτήριο της αστυνομίας και άλλα δημόσια κτήρια στο χωριό αλ Φουκάχα.

Σύμφωνα με τους Τζαλάλα και Σερίφ, η επίθεση διαπράχθηκε σε αντίποινα για τη σύλληψη, στα μέσα του Οκτωβρίου, φερόμενων ως μελών του ΙΚ στο χωριό.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει