Επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στον ΠαναμάΟ Σι Τζινπίνγκ έφθασε το βράδυ της Κυριακής στον Παναμά, όπου σκοπεύει να υπογράψει περίπου είκοσι διμερείς συμφωνίες, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Κίνας στη χώρα η διώρυγα της οποίας ενώνει τον Ειρηνικό με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ο Σι αφίχθη στις 20:30 τοπική ώρα (03:30 της Δευτέρας, ώρα Ελλάδας), συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Πενγκ Λιγιουάν, στο διεθνές αεροδρόμιο Τοκούμεν, όπου έγινε δεκτός με πλήρεις κρατικές τιμές από τον πρόεδρο του Παναμά Χουάν Κάρλος Βαρέλα και η πρώτη κυρία του Παναμά Λορένα Καστίγιο.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη κινέζου ηγέτη στον Παναμά ακολουθεί την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας με την Ταϊβάν και την απόκτηση διμερών σχέσεων με τη Κίνα το 2017.

Οι δύο ηγέτες αναμένεται να υπογράψουν σήμερα, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο μέγαρο Λας Γκάρσας — την έδρα της παναμαϊκής κυβέρνησης — περίπου 20 διμερείς συμφωνίες σε διάφορα πεδία: του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των υποδομών, της μεταφοράς τεχνογνωσίας κ.λπ.

Ο Σι δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει «μεγάλες προσδοκίες» ενόψει της επίσκεψης, αλλά και ως προς την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, στο πλαίσιο του «νέου δρόμου του μεταξιού» (σ.σ. της πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος»), των κινεζικών επενδύσεων σε υποδομές στο εξωτερικό.

Το Πεκίνο θεωρεί πως ο Παναμάς μπορεί να μετατραπεί σε κόμβο για τα κινεζικά προϊόντα που προορίζονται για τη Λατινική Αμερική.

Από την πλευρά της, η παναμαϊκή κυβέρνηση προσμένει, μετά την απόφασή της να αλλάξει διπλωματικό εταίρο, βροχή κινεζικών επενδύσεων στις υποδομές της χώρας.

Το Πεκίνο και ο Παναμάς διαπραγματεύονται εξάλλου μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου 2018, 07:00

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει