Επιμένει στα αντίποινα η Τεχεράνη

Προειδοποίηση πρός τον Μπόρις Τζόνσον, το φαβορί στην πρωθυπουργική κούρσα, απευθύνουν ανὠτατα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και κρατικοί αξιωματούχοι στο Λονδίνο: είτε θα επιληφθεί αμέσα της κρίσης, είτε θα υπάρξει κίνδυνος να εξελιχθεί σε πολεμική αναμέτρηση, επισημαίνουν.

Εκμεταλλευόμενη την μεταβατική περίοδο ως την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού η Τεχεράνη εξακολουθεί να απειλεί με περαιτέρω αντίποινα για την κρἀτηση ιρανικού σκάφους στο Γιβραλτάρ, πριν δύο εβδομἀδες, το οποίο μετέφερε πετρἐλαιο με προορισμό τη Συρία. Το Λονδίνο, με την στήριξη Γαλλίας και Γερμανίας, επιμένει πως η ενέργεια αυτή συνάδει με το εμπάργκο πετρελαίου που επέβαλε η ΕΕ προς το καθεστώς Ασσάντ στη Συρία.

Διαψεύδει το Φόρειν Όφις

Παράλληλα, το Ιράν κυκλοφόρησε βίντεο που δείχνει πολεμικό ελικόπτερο πάνω από το τάνκερ Στένα Ιμπέρο και κουκουλοφόρους κομαντος των “Φρουρών της Επανάστασης” να καταλαμβάνουν το σκάφος και να το κατευθύνουν σε ιρανική στρατιωτική βάση, όπου και παραμένει. Το βρετανικό υπουργείο ‘Αμυνας διέψευσε την αιτιολογία της Τεχεράνης πως το τἀνκερ παραβίασε διεθνείς κανονισμούς και έπλεε σε ιρανικά ύδατα. Επίσης το Ομάν επιβεβαίωσε πως το σκάφος βρισκόταν σε δικά του χωρικά ύδατα όταν κατελήφθη από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζἐρεμι Χαντ κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιρἀν στο Λονδίνο, στον οποίο έκανε σαφές πως η Βρετανία επιθυμεί διπλωματική λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι πανέτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Κι ενώ την κρίση χειρίζεται ο Χαντ, συνυποψήφιος του Μπόρις Τζόνσον για την πρωθυπουργία, ο τελευταίος δεν έχει κάνει ουδεμία δήλωση για το θέμα.

Βρετανική φρεγάτα προειδοποίησε ένα ιρανικό περιπολικό σκάφος, πριν την επιβίβαση στο δεξαμενόπλοιο

Ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου ένα ιρανικό περιπολικό σκάφος κατά της εμπλοκής του στην πορεία του δεξαμενόπλοιου Stena Impero, καθώς περνούσε από το Στενό Χορμούζ, σύμφωνα με ένα ηχητικό απόσπασμα που έχει το Reuters.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν κατάσχεσαν το τάνκερ προχθές.

“Παρακαλώ επιβεβαιώστε ότι δεν έχετε πρόθεση να παραβιάσετε τον διεθνή νόμο, προσπαθώντας παράνομα να επιβιβαστείτε,” φέρεται να προειδοποιεί η φρεγάτα του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού (Montrose) το ιρανικό περιπολικό σκάφος, σύμφωνα με το ηχητικό που διέθεσε η εταιρία ασφαλούς ναυσιπλοΐας Dryad Global.

 Θετικό σχόλιο από την Τεχεράνη για τις προσπάθειες του Ριάντ

Το Ιράν σχολίασε σήμερα θετικά τις προσπάθειες της Σαουδικής Αραβίας για την επιστροφή του ιρανικού δεξαμενόπλοιου που ήταν ελλιμενισμένο εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων στο λιμάνι της Τζέντα από τον Μάιο, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars επικαλούμενο την δήλωση εκπροσώπου του ιρανικού ΥΠΕΞ.

“Το Ιράν αναγνωρίζει τις προσπάθειες των αρχών της Σαουδικής Αραβίας, της Ελβετίας και του Ομάν για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφής του δεξαμενόπλοιου Happiness 1,” είπε ο Αμπάς Μουσαβί.

Τα ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν στις αρχές Ιουλίου ότι η Σαουδική Αραβία (περιφερειακός ανταγωνιστής του Ιράν) δεν επέτρεπε τον απόπλου του πλοίου από την Τζέντα, εξαιτίας μίας διαμάχης για την πληρωμή του κόστους των επισκευών του.

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει