Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ο Ματέο Ρέντσι

Τη δυναμική του επιστροφή στην πολιτική σκηνή ανήγγειλε έμμεσα ο προοδευτικός δήμαρχος της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι, μιλώντας σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai Tre.

“Αν η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης του Πιερλουίτζι Μπερσάνι αποτύχει και πάμε σε πρόωρες εκλογές, θα πρέπει να εκλέξουμε νέο υποψήφιο προοδευτικό πρωθυπουργό με όσο γίνεται πιο ανοικτή διαδικασία”, δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας ήταν ο κύριος ανταγωνιστής του Μπερσάνι για το χρίσμα του υποψήφιου των κεντροαριστερών για την πρωθυπουργία.

Ο Ματέο Ρέντσι τάσσεται επίσης υπέρ της άμεσης κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων, η οποία, έχει ήδη περισταλεί κατά 50%. Στο θέμα αυτό πάντως πολλά μέλη των “Δημοκρατικών” έχουν αντίθετη άποψη και ο ίδιος ο Μπερσάνι τόνισε επανειλημμένα ότι “αν σταματήσει κάθε μορφή κρατικής οικονομικής στήριξης, υπάρχει ο κίνδυνος να μπορούν να κάνουν πολιτική μόνον οι εκατομμυριούχοι”.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με το κίνημα “Πέντε Αστέρων” ο δήμαρχος της Φλωρεντίας θεωρεί ότι “το κίνημα του Γκρίλο δεν πρέπει να θεωρηθεί ένα κόμμα σαν όλα τα άλλα και δεν πρέπει να του προταθούν συμφωνίες που να βασίζονται σε προσφορές και ανταλλαγές αξιωμάτων. Η κεντροαριστερά, αντιθέτως, οφείλει να δείξει στους πολίτες ότι έλαβε το μήνυμα”.

Σε ότι αφορά την εξέλιξη της πολιτικής κρίσης, πολλοί παρατηρητές “βλέπουν” όλο και πιο πιθανές τις πρόωρες εκλογές, μετά και την δήλωση του Αντζελίνο Αλφάνο, γραμματέα της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς, ότι “αν η κεντροαριστερά δεν είναι σε θέση να προσφέρει μια λύση στην χώρα, είναι προτιμότερο να επιλεγεί η οδός της επιστροφής στις κάλπες”.

Ένας τρόπος, για να παραταθεί ίσως και ο πολιτικός βίος του “Καβαλιέρε” ακόμη και σε περίπτωση καταδικαστικών αποφάσεων εκ μέρους του δικαστηρίου του Μιλάνου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο μέσω του εκπροσώπου του Πασκουάλε Κασέλα κατέστησε πάντως γνωστό ότι “δεν πρόκειται να τεθεί ξανά θέμα επανεκλογής του” και ότι “η υπόθεση έχει κλείσει οριστικά”.

Με τον τρόπο αυτό, ο Ιταλός πρόεδρος θέλησε να απαντήσει στον διευθυντή της εφημερίδας “Κοριέρε Ντέλα Σέρα”, Φερούτσιο Ντε Μπόρτολι ο οποίος σήμερα σε σχόλιό του εκφράζει την ευχή “να δεχθεί ο Ναπολιτάνο να παραταθεί, έστω και για λίγο η θητεία του”.

Συνεχίζονται στο μεταξύ οι ζυμώσεις για τη διαδικασία εκλογής των προέδρων της βουλής και της γερουσίας, που θα αρχίσει την ερχόμενη Παρασκευή.

Σε ότι αφορά κυρίως τη γερουσία θα πρέπει να επιτευχθεί μια σύγκλιση των διαφόρων παρατάξεων (ή της κεντροαριστεράς με την μπερλουσκονική κεντροδεξιά ή της κεντροαριστεράς με τον Μπέπε Γκρίλο) από την στιγμή που δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη που να διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία εδρών.

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει