Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί τη Ρώμη για τον πνιγμό 200 μεταναστών στη ΜεσόγειοΠρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 14:24

Η Ιταλία καθυστέρησε πολύ να προσφέρει βοήθεια σε ένα πλοίο που μετέφερε 400 μετανάστες στη Μεσόγειο το 2013, με αποτέλεσμα από το ναυάγιό του να χάσουν τη ζωή τους 200 άνθρωποι, κατήγγειλε σήμερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Η Ιταλία παρέλειψε να απαντήσει γρήγορα σε διάφορες εκκλήσεις για βοήθεια που εξέπεμψε ένα πλοίο που βυθιζόταν και το οποίο μετέφερε 400 ενήλικες και παιδιά», ενώ η Ρώμη δεν μπόρεσε επίσης να εξηγήσει «την καθυστέρηση στην αποστολή του πλοίου της ITS Libra, το οποίο βρισκόταν περίπου μία ώρα μακριά» από το σημείο που εκτυλισσόταν η τραγωδία, υπογραμμίζει η Επιτροπή σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε περισσότερα από επτά χρόνια μετά το συμβάν.

Η απόφαση της Επιτροπής, η οποία δεν είναι δεσμευτική, ελήφθη μετά την προσφυγή τριών Σύρων και ενός Παλαιστινίου που επέζησαν από το ναυάγιο, όμως έχασαν τις οικογένειές τους. Οι ενάγοντες είχαν φτάσει στις 10 Οκτωβρίου 2013 στο λιμάνι Ζουάρα της Λιβύης, όπου μαζί με πολλούς άλλους μετανάστες επιβιβάστηκαν σε ένα αλιευτικό.

Το πλοιάριο άρχιζε να βάζει νερά, αφού ένα άλλο πλοίο το ρυμούλκησε ως τα διεθνή ύδατα, 113 χιλιόμετρα νότια του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα και 218 χιλιόμετρα νότια της Μάλτας, αναφέρει η Επιτροπή.

Οι επιβάτες κάλεσαν το Κέντρο Συντονισμού Διασώσεων της Μάλτας επανειλημμένα. Όταν ένα μαλτέζικο πλοίο έφτασε στο σημείο, το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες είχε ήδη βυθιστεί. Μόνο μετά την έκτακτη έκκληση των αρχών της Μάλτας το ITS Libra έφτασε στο σημείο της τραγωδίας για να παράσχει βοήθεια.

«Διακόσιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους 60 παιδιά πνίγηκαν λόγω της καθυστέρησης αυτή», καταγγέλλει η Επιτροπή. Αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση ήταν περίπλοκη, καθώς η τραγωδία εκτυλίχθηκε στα διεθνή ύδατα και σε μια περιοχή που βρίσκεται στη δικαιοδοσία της Μάλτας, η Ελέν Τιγκρουζά, μέλος της Επιτροπής, εκτίμησε ότι: «αν οι ιταλικές αρχές είχαν ζητήσει αμέσως από το πλοίο τους και από το λιμενικό να μεταβούν στο σημείο μετά τις εκκλήσεις για βοήθεια, θα είχαν φτάσει το αργότερο δύο ώρες πριν το ναυάγιο».

Η Επιτροπή ζητεί από την Ιταλία να διεξάγει έρευνα και να προσάγει στη δικαιοσύνη τους υπεύθυνους, αλλά και να καταβάλει επαρκείς αποζημιώσεις σε όσους έχασαν την οικογένειά τους στο ναυάγιο.

Προσφυγή που κατατέθηκε εναντίον της Μάλτας απορρίφθηκε για διαδικαστικούς λόγους.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 14:24Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει