Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Επιχείρηση-σκούπα στο δημόσιο αναμένεται να προτείνει η έκθεση του ΟΟΣΑ

Μαχαίρι σε διευθύνσεις και τμήματα υπουργείων και δημοσίων υπηρεσιών φέρνει η έκθεση του ΟΟΣΑ για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και δεν αποκλείεται να οδηγήσει στην εφεδρεία και υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα. Στα σενάρια που επεξεργάζεται ο ΟΟΣΑ περιλαμβάνεται μείωση μέσω συγχωνεύσεων ή καταργήσεων από 30% έως 70% των τμημάτων, διευθύνσεων και γενικών διευθύνσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, γίνεται προσπάθεια να κλειδώσει στο τελικό κείμενο της έκθεσης το 50%, παρά το γεγονός πως οι αρχικές εισηγήσεις του Οργανισμού ήταν για δραστικότερο περιορισμό. Η τελική αναφορά που θα γίνεται, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η έκθεση, η οποία αναμένεται να φτάσει στα χέρια του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα την ερχόμενη εβδομάδα, είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. Στην έκθεση αναμένεται να γίνεται αναφορά στο γεγονός πως λιγότερα από τα μισά υπουργεία λειτουργούν επιτελικά και εξακολουθούν να έχουν πλήθος αρμοδιοτήτων, οι οποίες πρέπει αμέσως να αποκεντρωθούν σε φορείς, όπως δήμοι και περιφέρειες.

Στην πράξη, όπως σχολίαζαν στελέχη του Δημοσίου, αυτό συνεπάγεται πως συγκεκριμένες υπηρεσίες των υπουργείων θα πάψουν να έχουν αντικείμενο και πρέπει να καταργηθούν. Σε πρώτη φάση, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με μαζικές μετακινήσεις, από δομές που θα συγχωνευθούν ή θα καταργηθούν, σε άλλους φορείς. Στην έκθεση του ΟΟΣΑ δίνονται κατευθύνσεις για πλήρη απελευθέρωση μετακινήσεων μεταξύ όλων των φορέων στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ωστόσο, εκτός από την αναμενόμενη έκθεση, στελέχη του Δημοσίου δεν απέκλειαν επίσης, σε επόμενη φάση να ανοίξει θέμα εφαρμογής της εργασιακής εφεδρείας και στον στενό δημόσιο τομέα. Το κλειδί είναι πως με την αναδιάρθρωση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων θα υπάρξουν νέοι οργανισμοί με πολύ λιγότερες οργανικές θέσεις από τις σημερινές. Η οργανική θέση συνδέεται, όμως, άμεσα με το καθεστώς μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Συνδικαλιστικά στελέχη θεωρούν πως και η προώθηση του λεγόμενου κρατικού υπαλλήλου, όπως θα ονομαστούν οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα συνδέονται πλέον με το κράτος και όχι με συγκεκριμένο υπουργείο ή υπηρεσία, οδηγεί στην ίδια εξέλιξη.

«Αν γίνει ο κρατικός υπάλληλος, δεν θα έχει ούτως ή άλλως οργανική θέση», ανέφεραν συνδικαλιστικά στελέχη. Μέχρι 22 Σεπτεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους. Εν τω μεταξύ, στις 22 Σεπτεμβρίου, αφού πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Δημοσίου, εξαντλούνται ουσιαστικά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους με υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ. Έτσι, μόνο αν εγκριθεί μέρος ή το σύνολο της δόσης του δανείου θα μπορέσει το Δημόσιο να εξυπηρετεί και στη συνέχεια τις υποχρεώσεις του. Η τρόικα αναμένεται στην Αθήνα όχι στις 14 Σεπτεμβρίου όπως έχει αναφερθεί, αλλά μετά το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, οπότε οι συζητήσεις θα διεξαχθούν τη μεθεπόμενη εβδομάδα με ασφυκτικά περιθώρια.

πηγή: Fimotro.blogspot.com

Μπορεί επίσης να σας αρέσει