Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Ερντογάν: «Η επαναπροσέγγιση με Ισραήλ βοηθά στην επίλυση του Μεσανατολικού»

Την άποψη πως η συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» πριν από τρία χρόνια, θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

«Ευχή μου είναι η επαναπροσέγγιση θα προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία για να τερματιστεί οι πολύχρονες δοκιμασίες και να καταλήξουμε στην επιστροφή των προ του 1967 συνόρων», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Οι σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά, μετά την επιχείρηση ισραηλινών κομάντος στις 20 Μαΐου 2010 εναντίον τουρκικού σκάφους που μετέφερε εφόδια στην αποκλεισμένη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννιά τούρκοι ακτιβιστές.

Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την Παρασκευή –μετά από μεσολάβηση του αμερικανού προέδρου- από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, ανέφερε: «Τα τραγικά επακόλουθα μετά το περιστατικό στο «Μαβί Μαρμαρά» δεν ήταν προσχεδιασμένα από το Ισραήλ, και το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών καθώς και τους τραυματισμούς».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι «είναι έτοιμος να επισκεφθεί την Γάζα και τη δυτική Όχθη τον ερχόμενο μήνα. Το ταξίδι αυτό -είπε- θα επίλυση του Παλαιστινιακού Προβλήματος». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ahmet Davutoglu, δήλωσε πως η κίνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ τα ων δύο χωρών, «ακολούθησε διαπραγματεύσεις που κράτησαν τρία χρόνια».

Νταβούτογλου- Κέρι για ενεργειακό Κύπρου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία χτες, από την Άγκυρα με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Το τηλεφώνημά τους αφορούσε στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε στον αμερικανό ομόλογό του τις τουρκικές αντιρρήσεις «στο ελληνο-κυπριακό σχέδιο να συνδέσει το ενεργειακό πρόγραμμα με τις πηγές των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί ως προϋπόθεση για την αποφυγή χρεοκοπίας».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Νταβούτογλου είπε στον Κέρι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ίσα δικαιώματα από την πρόσοδο που θα αποφέρουν οι πηγές των υδρογονανθράκων. Και πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται για αποδεχτεί το επιχείρημα των οικονομικών δυσκολιών που επικαλείται η ελληνο-κυπριακή κυβέρνηση ως δικαιολογία για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

Μπαγκίς: «Τουρκοκυπριακή λίρα αντί ευρώ»

Να χρησιμοποιήσει στην τουρκοκυπριακή λίρα αν φύγει η Κύπρος από την ευρωζώνη, υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές υποθέσεις και διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ Egemen Bağış.

Ο τούρκος υπουργός, είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει την σταδιακή νομισματική μετατροπή και τη χρησιμοποίηση της τουρκοκυπριακής λίρας σ΄ολόκληρη την Κύπρο, αν η η Κύπρος υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο Μπαγκίς, υποστήριξε ακόμα σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, πως «αν οι ελληνοκύπριοι είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, για την επανένωση της Κύπρου, το 2004, τότε δεν θα είχε αντιμετωπίσει τα σημερινά οικονομικά προβλήματα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στο νότο οι τουρκοκύπριοι, επισημαίνει η «Χουριέτ». Στο δημοσίευμά της τονίζει την δήλωση του τουρκοκύπριου υπουργού οικονομικών, ότι «αν οι ελληνοκυπριακές τράπεζες χρεοκοπήσουν, οι ελληνοκύπριοι τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκοκυπριακές τράπεζες.

Πηγή – Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει