ΗΠΑ: Έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού σε οίκο ευγηρίαςΠρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 08:22

Έκρηξη παρουσίασαν τα κρούσματα κορωνοϊού τον Μάρτιο σε οίκο ευγηρίας στο Κεντάκι των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από το 90% των ενοίκων ήταν εμβολιασμένοι, αναφέρεται σε έρευνα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Ο ιός μόλυνε 44 ανθρώπους, 24 ενοίκους και 20 μέλη του προσωπικού, εκ των οποίων 18 και τέσσερις αντίστοιχα είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του Covid-19.

Αν και είναι «ζωτικής σημασίας», ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνοδεύεται από «συνεχή προσοχή στην πρόληψη των μολύνσεων και πρακτικές ελέγχου», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στο πλύσιμο των χεριών, τη συνεχή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για να εντοπίζονται κρούσματα, την καραντίνα των ασθενών και των επαφών τους και αυτά «ανεξαρτήτως εμβολιασμού».

Η μελέτη των CDC ασχολήθηκε και με το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα που μολύνονται ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Μεταξύ των ενοίκων του οίκου ευγηρίας που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος μόνο το ένα τρίτο των εμβολιασμένων παρουσίασε συμπτώματα, έναντι του 83% των μη εμβολιασμένων. Και μόνο το 11% των εμβολιασμένων χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο, έναντι των δύο τρίτων των μη εμβολιασμένων.

Τέλος μόνο ένας εμβολιασμένος ένοικος από τους 18 που μολύνθηκαν πέθανε. Μεταξύ των έξι μη εμβολιασμένων δύο υπέκυψαν. «Για να προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας, είναι απαραίτητο το προσωπικό τους όπως και οι ένοικοι να είναι εμβολιασμένοι» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021, 08:31Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει