Η αστυνομία συνέλαβε τη Δευτέρα 186 διαδηλωτές


Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 18:09

Η αστυνομία στη Λευκορωσία συνέλαβε τη Δευτέρα 186 άτομα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν σε διάφορες πόλεις της χώρας, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας.

Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε επίσης χθες την άδεια στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση πυροβόλων όπλων στους δρόμους εφόσον αυτό είναι αναγκαίο.

Στο μεταξύ, όπως γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta, ο ρωσικός ιστότοπος Mediazona, αφού μελέτησε το αρχειακό υλικό της Ανακριτικής Επιτροπής που είναι αρμόδια για τους τραυματισμούς των διαδηλωτών στο Μινσκ, στο οποίο περιλαμβάνονται οι σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2020 οι αστυνομικοί προκάλεσαν διαφόρων ειδών τραυματισμούς σε 1.376 διαδηλωτές και αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων.

Έχουν γίνει γνωστές τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις που επιβεβαιώνουν ότι οι αστυνομικοί βίασαν ανθρώπους και ένας εξ αυτών είναι ένας ανήλικος 17χρονος.

Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε ο ιστότοπος Mediazona μελετώντας αρχειακό υλικό που έλαβε από ανώνυμη πηγή. Τα στοιχεία που έλαβε από την ανώνυμη πηγή τα διασταύρωσε με πληροφορίες από ανοιχτές πηγές που αναφέρονται στους συλληφθέντες και με στοιχεία που προέρχονταν από άλλες πηγές στα νοσοκομεία του Μινσκ.

Η έρευνα του εν λόγω ιστότοπου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αστυνομικοί χτυπούσαν τους διαδηλωτές κυρίως σε όργανα ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα στο κεφάλι, στο στήθος και στην κοιλιακή χώρα.

Τα πιο σοβαρά τραύματα προκλήθηκαν από πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου και λάμψης. Η βία, σύμφωνα με την έρευνα, που χρησιμοποιήσαν οι αστυνομικοί δεν ήταν επιλεκτική αλλά έγινε χρήση της σε μαζικό επίπεδο. Οι περισσότεροι από τους τραυματισθέντες είναι νεαροί άνδρες ηλικίας κατά μέσο όρο 31 ετών. Το 50% και πλέον των εν λόγω διαδηλωτών υπέστησαν τραύματα από αστυνομικούς μέσα στις κλούβες, στα αστυνομικά τμήματα και στα κέντρα κράτησης και όχι στους δρόμους. Στην έρευνα επισημαίνεται ότι εναντίον πολλών ασκήθηκε βία αρκετές φορές, όταν τα βασανιστήρια συνεχίζονταν επί μέρες.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020, 18:09

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει