Η βιταμίνη D μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του διαβήτηΘάνος Ξυδόπουλος

Η συμπλήρωση της βιταμίνης D μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του διαβήτη τύπου 2 σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς και σε αυτούς με προδιαβήτη.

Σε αυτή τη μελέτη, η  Claudia Gagnon και οι συνεργάτες της από το Université Laval στο Κεμπέκ εξέτασαν την επίδραση της συμπλήρωσης βιταμίνης D στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 ή είχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Οι δείκτες της λειτουργίας της ινσουλίνης και του μεταβολισμού της γλυκόζης μετρήθηκαν πριν και μετά από έξι μήνες υψηλής δόσης συμπληρώματος βιταμίνης D (περίπου 5-10 φορές τη συνιστώμενη δόση).

Παρόλο που μόνο το 46% των συμμετεχόντων καθορίστηκε ότι είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης, η συμπλήρωση με βιταμίνη D βελτίωσε σημαντικά την δράση της ινσουλίνης στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων μετά από έξι μήνες.

Ο Gagnon ανέφερε: “Ο λόγος για τον οποίο παρατηρήσαμε βελτιώσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης μετά τη συμπλήρωση της βιταμίνης D σε άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη ή με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη, ενώ άλλες μελέτες απέτυχαν να δείξουν ότι έχει επίδραση σε άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βελτιώσεις στη μεταβολική λειτουργία είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε άτομα με μακροχρόνια ασθένεια ή ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος θεραπείας για να δούμε τα οφέλη”.

Η Gagnon λέει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογούν εάν υπάρχουν μεμονωμένοι κλινικοί ή γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στη συμπλήρωση της βιταμίνης D και εάν η θετική επίδραση στο μεταβολισμό διατηρείται μακροπρόθεσμα.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα αυτά.

Πηγή: Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019, 12:25

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει