Η Βρετανία δημιουργεί πυρήνα αντιμετώπισης των fake news σχετικών με τον κορωνοϊό


Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 14:31

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε τη σύσταση ενός πυρήνα αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης και των fake news αναφορικά με τον νέο κορωνοϊό.

Η μονάδα αυτή έχει στόχο να αποκτήσει «πλήρη εικόνα» του εύρους και των επιπτώσεων της παραπληροφόρησης προκειμένου να μπορεί να απαντά σε αυτές, όταν κρίνεται απαραίτητο, διευκρίνισε το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού σε ανακοίνωσή του.

Από την αρχή της επιδημίας του covid-19 έχουν διαδοθεί ευρέως στο Διαδίκτυο πάρα πολλές ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τον ιό, από τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.800 άνθρωποι παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο.

Όχι, ο κορωνοϊός δεν αναπτύχθηκε σε εργαστήριο, το να πίνει κανείς νερό δεν αποτελεί μέτρο πρόληψης, ούτε και η κοκαΐνη αποτελεί θεραπεία: αυτές είναι μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις που εντόπισε η ομάδα του AFP να κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο.

Από την πλευρά της η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, η οποία κατέγραψε αρκετούς μύθους και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον νέο κορωνοϊό, υπογράμμισε ότι οι στεγνωτήρες χεριών δεν σκοτώνουν τον ιό, ούτε καν αυτοί του Βρετανού εφευρέτη Τζέιμς Ντάισον, ούτε προστατεύει το να πασαλείβεται κανείς με οινόπνευμα ή χλωρίνη. Εξάλλου, η κατανάλωση σκόρδου δεν προστατεύει από τη μόλυνση από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Καρλ Μπέργκστρομ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον και ειδικός στην παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου, εξήγησε στο AFP ότι οι περισσότερες από αυτές τις ψευδείς ειδήσεις εκμεταλλεύονται την επιδημία covid-19 για να «αποκομίσουν κέρδη» είτε μέσω διαφημίσεων, είτε μέσω της πώλησης διάφορων προϊόντων.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2020, 14:31

Πηγή: Zougla.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει