Νέα, Πολιτική, Οικονομία, Διεθνή

Η διάσωση της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο και για άλλες χώρες

Ο Φίλιπ Ρέσλερ επιμένει ότι η Γερμανία θέλει το καλό της Ευρωζώνης

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ διαβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου δεν αποτελεί πρότυπο για την επίλυση οικονομικών προβλημάτων άλλων χωρών. Ο γερμανός πολιτικός προσθέτει ότι «δεν υπάρχουν πρότυπα, κάθε κράτος είναι διαφορετικό και για αυτό αξίζει να σκεφτόμαστε από κοινού με το κράτος που έχει πρόβλημα με ποιον τρόπο θα επιλυθούν τα προβλήματα προς το συμφέρον ενός σταθερού ευρώ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε πολλές χώρες εναντίον της Γερμανίας, ο κ. Ρέσλερ τονίζει ότι «στο Eurogroup λειτουργούμε ως εταίροι» και επισημαίνει ότι όλοι γνωρίζουν το βάρος που φέρουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις στις υπό κρίση χώρες καθώς και πόσο δύσκολο είναι να τεθούν σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις. «Πιστεύω πως εμείς οι Γερμανοί έχουμε αποδείξει ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Μέσω μιας επιτυχούς πολιτικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης μπορούν να επιτευχθούν και τα δύο: εξυγίανση των δημοσιονομικών και επίτευξη ανάπτυξης, φυσικά υπό άλλες προϋποθέσεις στην περίπτωσή μας. Για αυτό είναι πιο σημαντικό να μην απαιτούμε μόνο από τους άλλους να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους, αλλά και οι ίδιοι να δίνουμε το καλό παράδειγμα», υποστηρίζει.

Ο κ. Ρέσλερ αναφέρει πάντως ότι δεν έχουν νόημα τα προγράμματα σταθεροποίησης της οικονομίας μέσω συνεχούς δανεισμού και τάσσεται υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τη χώρα του, εμφανίζεται αισιόδοξος ότι και τα δύο επόμενα χρόνια θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία για την γερμανική οικονομία.

Πηγή – Νewsbeast.gr
Μπορεί επίσης να σας αρέσει